Romania la ceasul populismului dezlantuit

Duumvirii si-au trait clipa de glorie. Si-au facut numarul in aplauzele unei mase de oameni derutati, debusolati, obiditi, manipulati. Li s-a promis marea cu sarea. Li s-a spus cine sunt marii vinovati (tiranul Basescu, monstrul absolut, inhaitat cu strainii cei haini si hulpavi care vor sa ne transforme in slugi) si au fost invitati sa huiduie. Discursul aiuritor de pe stadion (si de stadion) al lui Crin Antonescu sintetizeaza perfect obsesiile anti-occidentale ale personajului. Intr-adevar, cum scrie pe Facebook un deputat penelist, Mihai Dontu, unul dintre prea putinii care a indraznit sa miste-n front, oamenii lui El Crin merg inainte “prin oi insine”. Micul caudillo a reluat practic toate temele propagandei feseniste din 1990. El Crin este o copie schimonosita a lui don Pedro, “liderul national” nascocit de Ion Iliescu si de Silviu Brucan.

Cat despre plagiator, nu mai este nimic de adaugat. Vorbe goale, baliverne de iarmaroc si demagogie populista de ultima speta. Absenta totala de imaginatie politica. Nicio idee in speech-ul de azi, doar acelasi slogan ponosit: “Jos Basescu!” Merita insa un scurt comentariu aceasta afirmatie a lui Ponta, cel care, alaturi de camarazii sai din PSD, a indeplinit porunca lui Ion Iliescu de a boicota sedinta Parlamentului din 18 decembrie 2006 in care regimul comunist a fost declarat ilegitim si criminal: “Se va incheia perioada post-comunista in Romania pentru ca dl Basescu e ultimul comunist al Europei, este ultimul securist al Europei.”

Pentru tranzitologul Ponta, asadar, castigarea alegerilor de catre urmasii PCR ar semnifica sfarsitul post-comunismului romanesc. Ma intreb ce gandeste Emil Constantinescu care anuntase acest lucru inca de prin 1997. Sa-l numesti pe Traian Basescu ultimul comunist al Europei atunci cand presedintele de onoare al propriului tau partid este fostul prim-secretar al CC al UTC, fostul secretar al CC al PCR insarcinat cu propaganda, fostul prim-secretar al Comitetului Judetean Iasi al PCR, fost membru supleant al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, este dovada unui tupeu fara limite. Sa-l numesti pe Traian Basescu, omul care a jucat un rol decisiv in democratizarea Arhivelor Nationale si in transferul arhivelor fostei Securitati, “ultimul securist al Europei”, atunci cand tu esti aliat cu un partid de buzunar al unui mogul strong dovedit colaborator al Securitatii, este o ineptie de dimensiuni cosmice. Domnule Ponta, nu Traian Basescu se afla inclus in biografiile nomenclaturii din “Raportul Final”, ci idolul domniei voastre, Ion Iliescu.

Populismul este o pseudo-solutie pentru probleme cel mai adesea reale. Exaltarea deliranta a unei entitati magice numita “popor” nu serveste decat la aplanarea momentana a unor suferinte reale. Miturile populiste duc la desemnarea de tapi ispasitori, iar acest gen de stigmatizari diabolizante pot avea efecte catastrofale. I-am numit pe duumviri piromani, indivizi carora le place sa se joace cu focul. Mi-e teama ca n-am gresit. In loc de a profita de Congresul PPE, in loc de a oferi imaginea unei clase politice care intelege ce inseamna criza si care isi asuma responsabilitatea iesirii din ea, inclusiv a unor politici dureroase, duumvirii au ales sfidarea, confruntarea si, mai ales, circul. Dupa betiile populiste urmeaza intodeauna clipa trezirii. Din pacate, costurile intoxicarii sunt imense si sunt platite nu de bufonii iresponsabili, ci de catre cei in numele carora, in chip fraudulos, au vorbit acestia.

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/romania-la-ceasul-populismului-dezlantuit/

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: