Epidemia de paranoia: Marea “conspiratie” a ziaristilor straini

In anii 60, Mircea Crisan se distra, cu voie de la partid, pe seama unui imaginar corespondent american, probabil agent al CIA, care habar n-are de Romania reala, dar trimite reportaje mincinoase, menite sa calomnieze munca eroica si plina de abnegatie a poporului. A venit randul sau sa paraseasca Romania si sa spuna cu totul altfel de bancuri. La ora actuala, propagandistii marturisiti sau nu ai USL desfasoara o campanie intensa impotriva jurnalistilor straini care indraznesc sa scrie despre naravurile autoritariste ale guvernarii Ponta-Antonescu. Au fost vestejiti corespondentii unor mari ziare, de la “Frankfurter Allgemeine” la “Financial Times” si “Le Monde”.

Acuzatiile sunt extrase din vechea recuzita stalinista, actualizata in anii 90 de Ion Iliescu si aparatul sau de dezinformare. Opozitia este taxata drept “anti-patriotica”, “tradatoare”, “venala” si cate altele. Jurnalistii straini sunt in cel mai bun caz naivi ori chiar stupizi, daca nu de-a dreptul mercenari platiti din fondurile secrete ale fostului ICR (prezentat de “liberalul” Rosca Stanescu drept camuflaj pentru teneborase operatiuni SIE). Un comentator cu intense simpatii de stanga (in directia radicala, pentru care Marx insusi nu a fost suficient de revolutionar!) il acuza pe Andrew Gardner, de la “European Voice” de imbecilitate. Personajul nu-si cenzureaza umorile, la lasa sa se dezlantuie in voie. Nu, Victor Ponta nu este un om de stanga, ne asigura respectivul, el ar fi chiar un “centrist”. Bine ca nu “impaciuitorist”. Nu a acceptat Ponta punctajul lui Barroso? Omul avea candva umor. La ora actuala este doar un ventriloc intunecat, ranchiunos si chinuit. Intre atatea efecte nefaste, sa notam faptul ca ideologia distruge simtul umorului. Ideologul este prin definitie o fiinta incruntata.

Ne intalnim din nou cu sindromul fortaretei asediate, propriu stalinismelor dintotdeauna. Criticile din presa straina, bine documentate si lipsite de partizanate locale, sunt caricaturizate pana la completa desfigurare. Se cultiva suspiciuni paranoice. Strainul este prin definitie hain, ticalos, idiot si rau-intentionat. Se agita, precum pe vremea lui Ceausescu, lozincile neamestecului in trebuirile interne, ale egalitatii in drepturi, ale independentei si suveranitatii, sunt folosite aceste teme pentru a legitima o putere care se confrunta cu un acut deficit de credibilitate internationala.

Este vorba de contrapartea mediatica a ceea ce Ponta si Antonescu intreprind politic: izolarea tarii, despartirea de Europa, demonizarea oricui indrazneste sa arate adevarata natura, ostila statului de drept, a actiunilor lor. Conspiratorii care au pus la cale lovitura de stat esuata din 3-6 iulie 2012 mizeaza pe acei jurnalisti dispusi sa scrie, cu un iresponsabil cinism, despre reaua credinta a presei straine. O singura exceptie pe agenda defaimarii: “Vocea Rusiei”, acel megafon putinist despre care bravii comentatori uselizati din Romania pastreaza o tacere de mormant.

Pentru comentarii:

http://hydepark.ro/articol/articol/marea-conspiratie-a-ziaristilor-straini-1126.html

Comments are closed.

%d bloggers like this: