Aisbergul revansei: Despre viata politica a Romaniei de azi

Confuzie, debusolare, demoralizare: acestea ar fi cele trei cuvinte care capteaza starea de spirit din Romania acestui sfarsit de an convulsiv si nevrozant. In pofida eforturilor pucistilor, Romania continua sa fie un stat de drept. Unul sub atac, dar unul functional. Public mai jos un scurt interviu pe care l-am dat ziarului “Jurnalul de Bacau”. Ii multumesc si pe aceasta cale lui Gabriel Pop pentru cuvintele bune pe care mi le-a trimis in momente dificile din acest an tulbure.

Redactor: – Ce parere aveti despre viata politica, de azi, din Romania?

Vladimir Tismaneanu:Este o mare deruta, o confuzie axiologica, o bulversare a valorilor, spre a relua formularea lui Dan Tapalaga. Lovitura de stat esuata din 3-6 iulie 2012 a dovedit ca fortele anti-democratice, populist-xenofobe, anti-occidentale, corupte si cleptocratice, sunt extrem de active si urmaresc subminarea cat mai rapida a statului de drept. Nu e vorba doar de varful acestui aisberg al revansei, de duumvirii Ponta si Antonescu, ci de adevaratii papusari, Iliescu si Felix.

Incercarea de demitere a lui Traian Basescu a avut o miza care depasea persoana acestuia. Este vorba de un intreg proiect care trebuia lichidat. Actiunile de restauratie au debutat cu suspendarea din primavara anului 2007. Dan Voiculescu a condus si atunci operatiunea. Omul acesta nu-i va ierta niciodata lui Traian Basescu condamnarea dictaturii comuniste ca ilegitima si criminala. Fara acea condamnare nu ar fi avut loc transferul a mii si mii de dosare catre Colegiul CNSAS, Felix ar fi fi scapat de marea sa umilire: decizia finala a justitiei ca a colaborat cu Securitatea ca politie politica. “Cu o ura ne-mpacata” si-a jurat el atunci ca nu-l va ierta in veci de veci pe Traian Basescu.

USL este de fapt PSD-ul care a inghitit un PNL anihilat de ambitiile nesabuite ale lui El Crin. A avut loc practic sinuciderea PNL. Opozitia are nevoie de coerenta, de consecventa, de tenacitate, de imaginatie politica. Nu sunt pesimist, observ mobilizarea fortelor de centru-dreapta, urmaresc cu mare interes dezbaterile din tara. Cum stiti, nu sunt un defetist, imi place sa lupt intelectual. Ceea ce detest sunt loviturile sub centura, infamiile, miselia. Ceea ce dispretuiesc este rinocerizarea unor intelectuali deveniti pionii lui Crin, Ponta si Felix.

Red: – Exista pericolul ca democratia sa se dilueze sau sa inghete chiar daca suntem membrii UE si NATO?

V.T.:Pericolul nu poate fi negat, s-a vazut limpede si alarmant in vara anului 2012 ca exista posibilitatea reculului, a de-democratizarii, a utilizarii formelor legale pentru distrugerea statului de drept. Pe de alta parte, a fost un test si pentru UE. Dincolo de polarizarile ideologice, dincolo de afinitatile politice, UE a pus piciorul in prag si le-a spus pucistilor ca practicile lor sunt intolerabile. A existat o robustete a institutiilor care apara statul de drept, in primul rand Curtea Constitutionala. Dar este clar ca manipularile au fost teribil de eficiente, ca Antenele si surorile lor si-au creat un public dispus sa accepte balivernele isterizante transmise necontenit.

Red.: – Cum vedeti anul politic 2013?

V.T.: – Va fi un an agitat., deopotriva economic si politic. S-a acumulat multa ura in psihologia colectiva. Nu este o ura spontana, ci una construita metodic. Cred ca razboiul cultural va continua: vor fi confruntari puternice in lumea intelectuala intre cei care sustin valorile occidentale si cei care, din varii ratiuni, s-au raliat USL-ului. Politic, va avea loc o intarire a zonei de centru-dreapta, mai ales in conditiile unei posibile guvernari USL. Nemultumirile inevitabile se vor focaliza in directia celor aflati la guvernare.

Probabil ca plagiatorul Ponta va parasi cumva prim-planul scenei politice, dar acest lucru depinde de baronii uselisti. Un lucru este sigur: cat timp Felix si Iliescu trag sforile, nu va fi pace in Romania.Pentru acesti oameni despartirea de mentalitatile si cutumele comuniste este inacceptabila. Mentalul lor este unul totalitar. Discipolii lor, Ponta si Antonescu, nu fac decat sa exacerbeze metodele invatate la scoala iliesciana de minciuni si dezinformare. Dar exista si alte forte politice in Romania, viitorul nu este concesionat sarlatanilor, snapanilor, borfasilor si demagogilor de balci.

Red.: Si pentru ca suntem in pragul alegerilor din Statele Unite, pe scurt, cum vi s aparut desfasurarea campaniei electorale americane si, pentru Romania, cine ar fi mai bine sa fie presedinte la Casa Alba?

V.T.:Evident, Europa nu este miza alegerilor din Statele Unite. As merge mai departe si as spune ca nu politica externa ii diferentiaza cel mai puternic pe cei doi candidati. Divergentele tin de filosofia economica si sociala. Sigur, Mitt Romney este mai putin dispus sa se angajeze in negocieri cu dictatorii din ceea ce numim “rogue states”. La fel, Romney a identificat mai limpede decat Barack Obama primejdia renasterii expansionismului rus. Faptul ca Romney s-a referit la politica de-odinioara fata de Africa de Sud (din perioada apartheid-ului) ca forma de presiune asupra Iranului este incurajator. Cred ca Romney are o perspectiva globala mai clara si mai hotarata. In timpul vizitei in Polonia a spus lucruri care sugereaza un interes mai accentuat pentru Europa de Est si Centrala decat in cazul actualului presedinte.

Red.: – Va multumim pentru analiza dvoastra si pentru rapiditatea cu care ne-ati raspuns la intrebari.

A consemnat Gabriel Pop

http://www.jdb.ro/interviu-in-exclusivitate-cu-vladimir-tismaneanu-s-a-acumulat-multa-ura-in-psihologia-colectiva/

Comments are closed.