O zi de doliu pentru statul de drept: De-democratizarea Romaniei continua

Decizia Senatului de a sfida o hotarare irevocabila a celei mai inalte instante judiciare din Romania arata cat se poate de limpede in ce directie vrea USL sa impinga tara. Se adeveresc, sub ochii nostri, cele mai sumbre profetii despre strategia de de-democratizare a unei tari care face parte din Uniunea Europeana si din NATO. Fetisismul unui majoritarism parlamentar corupt si corupator, nesupus niciunui control al legii, duce in final la subminarea a tot ceea ce defineste democratia moderna. 

Cand am scris despre transformarea Romaniei in Belarus, am fost persiflat. Cand am accentuat, alaturi de Tom Gallagher, Dragos Paul Aligica, Rodica Palade, Dan Tapalaga, Cristian Campeanu, Ion Cristoiu, Mircea Marian, Sabina Fati, Dan Andronic, Andreea Pora, Dan Turturica, Grigore Cartianu, spre a-i numi doar pe acestia, ca intre 3 si 6 iulie 2012  a avut loc o tentativa de lovitura de stat, am fost ironizati si calomniati. Iata ca scenaristul en titre Dan Voiculescu a anuntat pasii urmatori ai pucistilor. Timp in care Gigi Becali se deda la un sexism absolut scandalos fara ca liderii PNL sa-i propuna o cura educativa precum aceea a lui Dan Sova dupa ce s-a lansat in afirmatii negationiste despre Holocaust. Acolo unde justitia este calcata in picioare, libertatea insasi se afla intr-un mortal pericol.

Public mai jos un remarcabil articol aparut pe platforma “Contributors” al profesorului Ioan Stanomir, expert pe probleme constitutionale si unul dintre cei mai profunzi cercatatori ai comunismului si post-comunismului din Romania:

Votul de astăzi al Senatului României prin care o sentinţă a celei mai înalte curţi din sistemul judecătoresc a fost ignorată marchează un pas decisiv în direcţia lichidării în România a statului întemeiat pe domnia legii şi separaţia puterilor. Actul senatorilor de a trece, deliberat, peste decizia judecătorească prin care se constata starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu este un gest care priveşte nu doar un caz particular, ci defineşte maniera în care Parlamentul înţelege să impună, în contra constituţiei şi a legilor, inegalitatea dintre cetăţeni, subminând, în mod fatal, poziţia pe care o deţine puterea judecătorească.

Sfidarea unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi de Justiţie se înscrie în logica naturală a unei conduite ce tinde să privească suveranitatea parlamentară ca fiind absolută şi ilimitată. O asemenea tendinţă conduce, în mod previzibil, la dispariţia tuturor elementelor pe care se sprijină ideea însăşi de domnie a legii. Disponibilitatea camerei superioare de a înfrânge voinţa unei Curţi de judecată, în numele solidarităţii de partid, nu se poate califica altfel decât ca o încălcare brutală şi deschisă a cerinţelor care definesc statul de drept. O dată cu acest vot al Senatului, întreg eşafodajul pe care se fondează ordinea constituţională este lipsit de relevanţă. Care mai este utilitatea juridică şi simbolică a unei instituţii ca Agenţia Naţională de Integritate? Şi ,mai cu seamă, care mai este poziţia constituţională a puterii judecătoreşti, în condiţiile unei ingerinţe vizibile a legislativului?

Dincolo de aceste întrebări, rămâne o certitudine legată de ziua de 30 octombrie 2012. În această zi, majoritatea din Senatul României a indicat că statul de drept şi separaţia puterilor în cadrul guvernământului încetează să mai fie un cadru funcţional în patria noastră. Este o zi de care merită să ţinem seama, dacă intenţionăm cu adevărat să ne apărăm şi să păstrăm cuceririle libertăţii.

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/30-octombrie-2012-cum-moare-un-stat-al-domniei-legii/

Comments are closed.

%d bloggers like this: