Impotriva calomniilor si defaimarilor: Despre Guvernul Ponta si distrugerea IICCMER

Am aflat cu stupoare si indignare despre absurdele acuzatii lansate de oamenii premierului plagiator. Corpul de Control al Primului Ministru Ponta nu a luat niciodata, sub nicio forma, contact cu mine. Corpul de Control al PM s-a infiintat la IICCMER dupa instalarea Guvernului Ponta si, din cate inteleg, a cautat orice probe “incriminatoare” la adresa fostei conduceri, demisa de premierul Victor Ponta. Este un caz scandalos de politizare a unei institutii publice. Vom publica cat de curand un comunicat al fostei conduceri in care vom demonstra flagranta rea credinta a acestui document pus pe piata din ratiuni pe care nu e nevoie sa le mai demonstrez.

Am fost presedintele Consiliului Stiintific al IICCMER, functie neremunerata, numit in aceasta pozitie de premierul Emil Boc, in februarie 2010, pentru o perioada de cinci ani. Presedinte executiv a fost profesorul Ioan Stanomir. In luna mai 2012, premierul Victor Ponta l-a “demis” pe Ioan Stanomir si m-a “eliberat din functie” fara a oferi niciun argument. Au demisionat imediat dupa aceea cei mai multi dintre membrii Comitetului Director.

Victor Ponta, un plagiator dovedit, nu-mi poate ierta pozitiile extrem de critice la adresa sa si a USL. Se amesteca deliberat doua planuri: cel stiintific si cel politic. Eu stiu sa le disting. Victor Ponta nu. In plan stiintific el nu exista (ori chiar mai rau). Nu sunt membru al niciunul partid politic, nu am obligatii politice de niciun fel, nicaieri in lume. Am fost, sunt si voi ramane politolog, om de stiinta.

Reafirm public ca nu am primit niciun fel de remuneratie (salariu) pentru faptul ca am cooordonat stiintific IICCMER timp de peste doi ani. Membrii Consiliului Stiintific si-au exprimat deplina sustinere pentru orientarea IICCMER sub conducerea Tismaneanu-Stanomir. Conform legii, nu exista alta instanta abilitata pentru a judeca activitatea profesionala a IICCMER.

Notele telefonice exprima legatura permanenta pastrata cu IICCMER pe care, prin HG, l-am coordonat, impreuna cu Consiliul Stiintific. Nu am avut contract cu statul roman. Am fost numit legal intr-o functie neremunerata subordonata premierului Romaniei. Sunt profesor in Statele Unite, nu aveam cum sa vin lunar in tara. Nu am cerut “locuinta de serviciu”, nu m-am plimbat prin lume cu masinile IICCMER. Nu doream sa amintesc acest lucru, dar in acesti ani am primit numeroase amenintari cu moartea. Am locuit, la un moment dat, la o vila de protocol pentru a beneficia de un regim sporit de protectie si securitate.

Am oferit gratuit intreaga mea expertiza profesionala unui institut de investigatii pe teme pe care le cunosc in profunzime. Este absurd ca oameni fara urma de competenta pe subiect sa se pronunte privind ceea ce s-a facut in planul analizei comunismului. Mai adaug ca cel putin patru din membrii Consiliului Stiintific au demisionat intre timp (Janos Rainer, Maria Bucur, Tom Gallagher si Mark Kramer). Actiunea actuala va duce, negresit, la o reactie a Consiliului Stiintific. La ora actuala, Victor Ponta distruge practic IICCMER.

Cateva precizari indispensabile:

– Documentul nu este nou, nu a fost conceput in aceste zile. S-a asteptat acest moment pentru a fi lansat pe piata ca bomba propagandistica. Din cate stiu, a fost trimis in urma cu cel putin o luna organelor abilitate. De ce nu se spune care a fost concluzia acestor organe? Daca nu s-au pronuntat inca, de ce a fost pus pe piata acest document inainte ca justitia sa-si spuna cuvantul?

 – Corpul de control nu are competente sa se pronunte asupra programelor stiintifice, iar cea mai buna dovada a incompetentei este ca ignora cu rea credinta activitatea sustinuta din cei doi ani ( a se consulta rapoartele de activitate anuale, pentru a vedea directiile pe care s-au desfasurat programele si proiectele);

 – modificarea HG-ului de functionare (februarie 2010) nu ne-a impiedicat sa ne facem treaba, am desfasurat aceleasi tipuri de activitati ca si inainte, de la cercetare, programe educative si muzeale, pina la arheologie contemporana. Dar am dezvoltat puternic latura stiintifica si de integrare in comunitatea civica si intelectuala globala interesata de analiza dictaturilor comuniste. Am continuat sesizarile. Iar IICCMER condus de echipa Dinu Zamfirescu-Andrei Muraru-Marius Oprea, instalata in mai 2012 prin decizia lui Victor Ponta, face acelasi lucru, in ciuda modificarii HG-ului inca o data. multe din proiectele desfasurate acum sint proiecte lansate in timpul conducerii Tismaneanu-Stanomir;
 
– mentionez ca, din cate stiu, anchete de aceleasi tip au avut loc si la Arhivele Nationale, motiv care cred ca miza profunda este o anumita perspectiva asupra trecului recent, neconvenabila celor care mostenesc partidul comunist;
 
– este de mentionat ca rapoartele corpului de control al SGG pana sa devina premier Victor Ponta nu sesizau nimic grav. Am luat intotdeauna in considerare sugestiile din aceste documente;
 
In opinia mea, Guvernul face abuz in serviciu instrumentind politic chestiuni administrative si pune statul roman intr-o pozitie jenanta in raport cu comunitatea stiintifica internationala, amestecand specialisti cu greutate din lumea academica occidentala in scandaluri cu miza meschina.

Cred ca publicarea in scop de campanie electorala a unui document intern al guvernului, inainte de a fi prezentat celor direct interesati, inclusiv subsemnatul, spune totul despre mizeria morala la care s-a ajuns in Romania lui Ponta si Antonescu.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/162286-Comunicat-de-pres-IICCMER.html

One Response to Impotriva calomniilor si defaimarilor: Despre Guvernul Ponta si distrugerea IICCMER

  1. […] Vladimir Tismaneanu aminteste pe blogul sau ca functia de presedinte al Consiliului Stiintific al IICCMER, in care a fost numit de premierul Emil Boc, in februarie 2010, pentru o perioada de cinci ani, a fost neremunerata. […]

%d bloggers like this: