Condamnam campaniile de defaimare: Scrisoarea deschisă a membrilor (fostului) Consiliu Stiintific al IICCMER

Profesorul Vladimir Tismăneanu și colegii săi ne-au informat asupra comunicatului de presă al Corpului de Control al Primului Ministru și asupra acuzațiilor grave pe care această instituție le-a făcut privind administrarea fondurilor de la bugetul de stat de către fosta conducere a IICCMER. Reprezentanții fostului Comitet Director ne-au pus la dispoziție răspunsul lor la acuzațiile formulate de către Corpul de Control.

Suntem profund îngrijorați de faptul că profesorului Vladimir Tismăneanu și colegilor săi nu li s-au adus la cunoștință oficial acuzațiile din partea guvernului înainte de publicarea în mass-media a rezultatelor auditului respectiv, în data de 2 decembrie 2012.

Suntem totodată extrem de preocupați că, în pofida faptului că raportul și comunicatul guvernamental ating numeroase chestiuni ce țin de activitatea științifică din cadrul IICCMER în perioada amintită, reprezentații Corpului de Control nu au considerat necesar să-i contacteze în prealabil pe membrii fostului Consiliu Științific.

Dorim să accentuăm că suntem alarmați de modul în care o instituție guvernamentală a fost folosită pentru declanșarea unei campanii publice împotriva unor personalități științifice recunoscute atât pe plan național, cât și internațional.

Condamnăm orice încercare de a discredita meritele acestui institut de cercetare care a avut realizări excepționale atât pentru științele sociale din România, cât și în domeniul analizei regimului comunist din această țară.

Respingem cu hotărâre orice încercare de politizare a activității IICCMER.

Colaborarea noastră cu fosta conducere a IICCMER a fost exemplară. Suntem convinși că, între aprilie 2010 și mai 2012, institutul și-a îndeplinit în totalitate, în condiţiile legale şi economice date, mandatul, așa cum a fost formulat în legislația pe baza căruia a funcționat.

Suntem șocați de orice încercare de a denigra și calomnia activitatea fostei conduceri a IICCMER de către persoane care nu au nicio calificare științifică și profesională în studiul regimurilor comuniste.

Nu în ultimul rând, condamnăm fără ezitare campaniile de defăimare împotriva profesorului Vladimir Tismăneanu, una dintre cele mai respectate personalități internaționale în domeniul studierii comunismului și postcomunismului.

În concluzie, dorim să ne exprimăm susținerea totală pentru fosta conducere a IICCMER.

Mihnea Berindei (Institut des Sciences Sociales du Politique/CNRS)

Maria Bucur (Indiana University, Bloomington)

Dorin Dobrincu (Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iași)

Tom Gallagher (University of Bradford, UK)

Paul Hollander (University of Massachusetts at Amherst)

Anna Kaminsky (Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur)

Mark Kramer (Harvard University)

Bogdan Murgescu (Universitatea din București)

Andrzej Paczkowski (Polish Academy of Sciences)

Janos Rainer (Institute 1956, Ungaria)

Jacques Rupnik (Sciences-Po, Fondation nationale des Sciences politiques, Paris)

Levente Salat (Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj)

Lavinia Stan (St. Francis Xavier University, Canada)

http://www.revista22.ro/scrisoare-deschisa-din-partea-membrilor-fostului-consiliu-536tiin539ific-al-iiccmer-aprilie-2010–mai-2012-pentru-sus539inerea-fostei-conduceri-a-institutului-21062.html

Comments are closed.

%d bloggers like this: