Rinocerita galopanta si normalitatea lui Ponta

Citesc, recitesc si tot nu-mi vine sa cred. Un cunoscut jurnalist si critic literar, fost corespondent al “Europei Libere”, intelectual altminteri subtil, scrie lucruri care iti taie respiratia. Este evident dreptul sau sa-l aduleze pe Victor Ponta. Dar este si dreptul nostru sa ne intrebam cum poate un om inteligent merge in directia unor amenintari abia voalate la adresa celor care nu gandesc precum el?
 
 Cum poate ajunge un intelectual la incantatii belicoase, la formule de gherila politica menita sa “elibereze spatiul”? N-am mai auzit oare aceste chemari la “purificare”? Nu stim cu ce se soldeaza? Presedintele ales al tarii este “o fiara ranita” din cauza caruia nu se poate instaura normalitatea “incumetarii virginale”. Textul a fost publicat intr-o cunoscuta revista culturala, devenita organ ideologic cvasi-oficial al USL. Iata doua pasaje menite sa te infioare. Asistam, iata, la sindromul rinoceritei galopante.

“Normalitatea dorită de Ponta are un farmec genuin, de început de drum, cînd sînt bătuți țărușii încumetării virginale într-o expediție altfel decît precedenta. Survolul realității, parcă, totuși, la prea mare înălțime, îi rezervă lui Ponta o baie de grație ce va fi împrăștiată de Traian Băsescu, care și-a intrat în rol pentru ultimul act, scena finală: furtună, vasul se scufundă, echipaj la apă, comandantul, în uniformă de gală și lichidînd naveta cu rom a mușilor deja înecați, refuză să părăsească puntea, cu mîna la chipiu și developînd filmul unei vieți în primejdie și onoare. Personajul nu mai are ce pierde și gîndește doar în cheia eroului sacrificial chemat să piară împreunăcu întreaga umanitate împrejmuitoare. (…) Normalitatea spre care aspiră Vic­tor Ponta, în mod firesc cel mai motivat de liniștea guvernării, se va atinge doar după ce terenul va fi degajat de anormalitatea lui Băsescu. Va depinde de priceperea liderilor USL să elibereze acest spațiu înțesat de comilitonii lui Băsescu. Trebuie să fii iresponsabil să nu te temi de mușcătura unei fiare rănite, care pînă mai ieri era, ca să zic așa, președintele junglei.”

Pentru comentarii:

http://hydepark.ro/articol/articol/rinocerita-galopanta-si-normalitatea-lui-ponta-1202.html

Comments are closed.

%d bloggers like this: