Cui prodest? De la “Porunca Vremii”, prin Romania Mare”, la “Observator Cultural”

Nu voi raspunde mizeriilor proferate in “Observator Cultural” (OC), explozii sordide cu scopuri atat de evidente incat ar trebui sa fii complet orb sa nu le observi. Ma intereseaza (si cred ca nu doar pe mine) motivatiile acestui torent de imunditii. De ce acum? De ce eu? Trei numere la rand (doua aparute, al treilea anuntat), numeroase articole, forumuri impregnate de o ura viscerala, editorialul lui Simonca etc, de ce aceasta risipa de energie, de ce atata patima demolatoare? Detin eu vreo functie in Romania care sa explice (nu sa justifice, ma grabesc sa adaug) o campanie de acest gen? Apar eu la televiziuni? Se fac cu mine interviuri la vreun post de radio? Nimic din toate acestea. Eu cred ca este ceea ce se numeste un caz paradigmatic de character assassination, motivat strict politic.

Tema merita examinata cu atentie. Nimic, dar absolut niminc din ceea ce ofera RCC drept evidente incriminatoare nu e nou. Citatele decontextualizate au aparut in repetate randuri, in chip obsesiv, in “Romania Mare”, “Tricolorul”, “Jurnalul National”, “Atac la persoana”, in texte de Adrian Majuru in “cotidianul” nistorescian, pe blogurile unor Victor Roncea, Ilarion Tiu, in interventiile unor Ion Coja, Mihai Pelin, Petru Romosan etc

Inca in 1984, Securitatea i-a trimis directorului Departamentului Romanesc al “Europei Libere”, istoricul Vlad Georgescu, (evident ca un “dar” anonim), fotocopii cu exact acele citate. Plicurile veneau din Romania. Cine avea xerox? Cine avea interes sa ma delegitimeze? Asemenea “informari anonime” soseau anual ori chiar mai frecvent. Daca Radu Calin Cristea, fost jurnalist la RFE in anii 90, doreste sa vada acele infamii, o poate face cercetand arhiva postului de radio. Ar constientiza, poate, daca mai are o urma de cinste in el, ca nu face decat sa repete, adusa la zi, o partitura compusa de Securitatea lui Ceausescu.

Unele din aceste citate sunt oferite in chip jubilatoriu de filosoful marxist Ion Ianosi, fost instructor la Sectia Stiinta si Cultura a CC al PMR (1955-1965), in volumul “Internationala mea” (Polirom, 2012), ca “argument” similar cu acela al lui RC Cristea. Textul acestuia a fost anuntat cu tam-tam drept “Homo Brucanus, Vladimir Tismaneanu”. Cand mai multi cititori au atras atentia ca unicul lucru comun intre raposatul ideolog comunist, fost redactor-sef adjunct al “Scanteii” pe vremea cand se cerea moartea lui Iuliu Maniu, si mine este evreitatea, a fost schimbat titlul in “Homo Sovieticus”.

Ovidiu Simonca pretinde ca OC a pornit aceasta campanie, de fapt un linsaj abominabil, urmarind adevarul total despre fiecare personalitate intelectuala. Oare? Eu mi-am asumtat trecutul meu si al familiei mele. S-a ocupat OC de anii 50 si activitatea unuia dintre stimatii intelectuali venerati in acel cerc, la CC al UTM? Nu a facut-o si nu va face (deocamdata), din ratiuni prea simple si limpezi pentru a cere vreo analiza speciala. Dar sa nu ne facem iluzii. Daca Andrei Cornea ii va deranja prea tare pe Carmen Musat si pe Simonca, dar mai ales pe patronii lor, va urma un atac de tip Fanus Neagu. Subit, se vor descoperi fise biografice din anii 50 despre profesorul Paul Cornea. Buzduganul simoncian este intotdeauna punitiv, selectiv si fara urma de scrupule, precum acela al derbedeului de presa Ilie Radulescu-Laptarie in anii 30.

Si totusi, de ce aceasta isterie, de ce aceasta inversunare? Ipoteza mea este ca OC, Carmen Musat, Simonca si megafonul RCC vor sa dovedeasca puterii useliste cat sunt de devotati. Crin Antonescu si Victor Ponta nu au ascuns cat de mult ii deranjeaza articolele mele, inclusiv cele aparute aici, in “Evenimentul Zilei”, ziar care ii exaspereaza. Aici este miezul chestiunii.

Zelosul propagandist RCC a fost de-acum rasplatit. Dar nu reduc totul la carierism. Carmen Musat uraste. La fel si Ovidiu Simonca. Din nefericire pentru oamenii onesti care mai scriu acolo, revista pe care o conduce tandemul Musat-Simonca a devenit varful de lance al campaniilor urii. Este noua “Romanie Mare”, cu aversiuni, razbunari, insinuari, atacuri distructive, pamflete imunde.

Text aparut in ziarul “Evenimentul Zilei”, editia online:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cui-prodest-de-la-porunca-vremii-prin-romania-mare-la-observator-cultural-1022549.html#ixzz2K8jn5dHO

PS: Pamfletul lui RCC din “Observator Cultural” (partea a II-a) incepe cu aceasta capodopera de gongorism incontinent, o betie retorica ajunsa la paroxism. Intreb cat pot de sincer: Se poate polemiza cu delirul? Vadim are fixatia circumciziei, RCC pare sa fie preocupat de placente si de viata intrauterina.

Vladimir Tismăneanu (V.T.) a avut o fericită viață intrauterină în placenta Leviathanului comunist, unde s-a înrolat, benevol și plin de înaripată abnegație, în trupele de asalt ale lampadoforilor unui regim al instaurării terorii absolute ca religie de stat.

Nu cred ca exista, in intreaga istorie a postului de radio “Europa Libera”, un caz similar in care un fost redactor sa se dedea unei asemenea infamii la adresa unui colaborator permanent vreme de decenii. Radu Calin Cristea nu a scuipat numai asupra mea, ci asupra unei institutii si a unor valori.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: