Dupa 30 de ani: Despre “Europa Libera”, rezistenta, speranta si greata

Exact acum trei decenii, in februarie 1983, a inceput colaborarea mea cu postul de radio Europa Libera. Primul text transmis se intitula “Nicu Ceausescu si socialismul dinastic in Romania”. Vreme de aproape doua decenii am scris saptamanal. Apoi mai rar, dar nu am contenit sa transmit comentarii, recenzii, opinii despre idei, evenimente, politica, istorie. O fac si acum. Europa Libera a fost numele unei tribune a rezistentei democratice romanesti. Sunt mandru ca am putut fi activ de acea parte a baricadei.

Am inca scrisorile primite de la regretatul istoric Vlad Georgescu, directorul Departamentului Romanesc. Intr-una imi scria, dupa ce incepusem sa primesc amenintari cu moartea: “Welcome to the club”. Vlad era ironic, dar clubul celor direct vizati de Securitate era real. Nu ni se ierta impactul, popularitatea, faptul ca rosteam acolo adevarul, la un ceas al minciunii celei mai nesimtite. N-am avut norocul sa-l intalnesc pe Noel Bernard, dar el a ramas pentru mine modelul jurnalistului onest, al comenatorului lucid. Vlad Georgescu, la randul sau, a continuat linia lui Bernard, a mentinut si a incurajat standardele autentice de curaj si onoare jurnalistica. Pe mine, Vlad m-a indemnat sa-mi urmez conscvent cariera academica. A scris una din primele scrisori de recomandare pentru mine.

La un moment dat m-a intrebat: “Cum se face ca si dumneata, si Vladimir Socor, desi veniti din familii de cunoscuti ilegalisti, sunteti atat de categoric anticomunisti?” Tin minte ca i-am raspuns ca era vorba de o cunoastere din interior a unui cosmos politic amoral, bantuit de amintirile atator intrigi, crime si vendete. Istoricul Vladimir Socor lucra, pe atunci, la serviul de cercetare al Europei Libere. La moartea lui Valter Roman, in 1983, a scris un text memorabil, pornind de la un eseu al lui Isaac Deutscher. Am scris si eu articol, este inclus in volumul “Arheologia terorii” (Curtea Veche, 2008). Primeam de la Vlad scrisori scurte, uneori de un singur rand: “Ce stii despre Foris?” Urma un articol, poate mai multe. Asa am ajuns sa explorez pe unde scurte istoria comunismului din Romania si din alte tari europene.

Europa Libera a fost numele sperantei ca totalitarismul nu este etern. Ma bucur ca am izbutit sa contribui si eu la intarirea acestei convingeri. Revolutia din decembrie 1989 a generat imense asteptari. Multe nu s-au implinit. Starii de gratie i-a urmat starea de greata. O greata pe care este imposibil sa ti-o reprimi cand observi trepadusii vechi si noi dand lectii de moralitate, canaliile vechi si noi trambitand despre democratie, hahalerele vechi si noi pretinzandu-se soldati ai libertatii, fariseii cu simbrie mimand conditia de paznici ai adevarului.

Voi scrie despre aceste lucruri in editorialul meu de sapamana viitoare din “Evenimentul Zilei”.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: