Domnul ministru Andrei Marga si revolutia indecentei

 

Ne aflam, neindoios, in plina “revolutie a bunului simt”, spre a relua antifrastica sintagma antonesciana. Adica intr-una in care au disparut noimele si se practica, fara urma de bun simt, abuzul si arbitrariul.  Revolutie? Poate. Dar a indecentei, a tupeului si a obrazului gros. Departe de a demisiona, tinand seama de flagrantele sale gafe si contra-performante, dl Andrei Marga, militant al PNL, a devenit ministru. Acesta este acum rangul (si salariul) presedintelui ICR. Egocentric si grandoman, omul nu poate trai fara onoruri de inalt demnitar. Indemnizatia trebuie sa fie pe masura. Adjunctii sai sunt asimilati secretarilor de stat. Evident, daca acelasi lucru s-ar fi intamplat in cazul conducerii Patapievici-Mihaies-Tania Radu, corul celor care denuntau cu sfanta manie justitiara “pupinismul” si “sinecurismul” intelectualilor “basescieni” ar fi intrat in transa. Acum, desigur, tac. Indignarea lor este mereu unidirectionala. Iata un articol pe acest subiect aparut in revista 22:

“Dupa pierderea Ministerului de Externe, Andrei Marga a fost consolat pe sest cu rangul de ministru al … ICR. Promotorul culturii prin calorifer s-a luptat cu osirdie sa fie reconectat la o titulatura, functia de presedinte ICR nemaifiindu-i pesemne suficienta. Si nici salarizarea.

La dezbaterile din Senat pe marginea Ordonantei de Urgenta 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, prin care ICR a fost scos de sub autoritatea Preşedintelui României şi trecut sub cea a Senatului, a fost strecurata o modificare mica, dar esentiala.

La articolul 5 din Ordonanta cu pricina, presedintele ICR in loc sa aiba rang de subsecretar de stat, asa cum era in initiativa Guvernului, primeste rang de ministru. Nici cei doi vicepresedinti nu au fost uitati, rangul de subsecretar de stat a fost transformat in cel de secretar de stat.

Iata ce frumos suna noul articol 5 din Ordonanta 27/2012

“Conducerea operativa a institutului este asigurata de un presedinte cu rang de ministru (in forma Guvernului era secretar de stat n.r.), ajutat de doi vicepresedinti cu rang de secretar de stat (era subsecretar de stat n.r), numiti si revocati din functie de plenul Senatului, cu votul senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului”.

Articolul are o continuare la fel de interesanta, care insa ii pune lui Marga in spate greaua povara a doua “calitati”: cea de presedinte ICR si de membru de partid. Secretarii de stat, adica subalternii ministrului ICR, sint insa obligati sa ramina, macar pe hirtie, doar cu functia publica.

“Functia de vicepresedinte al Institutului este incompatibila cu calitatrea de membru al unui partid politic”. (articol 5 continuare)

Cu ocazia votului din Senat a fost sporit şi numărul membrilor din Consiliul de Conducere al ICR, de la 21 la 23, asta pentru ca tot sintem in plina austeritate marca Ponta.

Amendamentele cu pricina au fost introduse de Sergiu Nicolaescu cu putin timp inainte de moarte, lasind astfel o dulce mostenire urmasilor sai din Comisia de Cultura si din plenul Senatului. Votul in Senat spune multe despre trainicia USL si inexistenta opozitiei: DA- 128 voturi, NU-7. Aferim!

In sfirsit, problema nu e atit ca Marga a fost procopsit cu titulatura@venitul aferent care sa-i oblojeasca orgoliul ranit de punerea pe faras de la Ministerul de Externe, ci discretia gestului. Ea e de inteles.

Sa luam insa scenariul in care Horia Roman Patapievici si fostii vicepresedinti ai ICR ar fi beneficiat de o astfel de generozitate din partea guvernului Boc. Va dati seama ce-ar fi iesit, ce urlete, ce degete acuzatoare in direct, ce emisiuni maraton la Antena Varanului. Titlurile ar fi fost cam asa: “Intelectualii lui Basescu sug singele poporului” sau “Nesimtire cu papion si rang de ministru” etc.”

http://www.revista22.ro/andrei-marga-a-ajuns-ministru-via-icr-22711.html

De asemenea, recomand acest articol:

http://blog.itmorar.ro/guvernul-ponta-are-doi-ministri-ai-culturii/

Comments are closed.

%d bloggers like this: