Despre prietenie: Multumesc, Horia Patapievici, Ioan Stanomir, Dan Tapalaga!

La festivitatea de absolvire a liceului de catre fiul meu, cel care a rostit discursul principal, un om care a predat vreme de decenii istorie si filosofie in liceele din Washington,  a vorbit despre valoarea prieteniei in viata. L-a citat pe Camus: “Prietenia nu inseamna sa conduci ori sa te lasi condus, ci  sa mergi alaturi de cineva”. Am primit de la Cristian Patrasconiu inregistrarile lansarii “Cartii presedintilor” la Bookfest. Este dificil sa gasesc cuvinte pentru a exprima intreaga mea gratitudine pentru ceea ce-au spus acolo trei oameni pe care ii respect in cel mai inalt grad. Pentru mine, Horia Patapievici, Ioan Stanomir si Dan Tapalaga simbolizeaza insasi ideea de verticalitate intelectuaala in Romania de azi. Dar, la fel de important, ei intruchipeaza ceea ce se cheama le don de l’amitie.

Nu pot spune decat ca, alaturi de Cristian Patrasconiu, am fost profund miscat si onorat de ceea ce au spus acesti buni prieteni. Horia Patapievici este neindoios unul dintre marii intelectuali critici ai Europei de Est si Centrale, o figura emblematica a gandirii anti-totalitare a lumii de azi. O spun cu deplina responsabilitate. Ioan Stanomir este un filosof politic de exceptie, un veritabil urmas al traditiei maioresciene. Dan Tapalaga este un autentic jurnalist democratic, un spirit mereu animat de pasiunea justitiei. Am mai spus-o, o repet aici: il citesc intodeauna cu mare folos si cu intens interes. Au fost toti trei atacati si calomniati de cei ce nu le pot ierta nedezmintitul angajamanent civic-liberal. Pe Cristian Patrasconiu nu il privesc doar ca pe un excelent partener de dialog, ci si ca pe unul dintre analistii cei mai subtili ai fenomenului politic romanesc.

Nu voi comenta aici ce-au spus ei. Iata mai jos linkurile. Au fost discursuri memorabile care ma obliga si, tin sa o spun, ma fac fericit. Cat timp acesti oameni traiesc in Romania si lupta pentru valorile in care credem impreuna, exista speranta.

http://www.youtube.com/watch?v=KZ_fiqmXkK8

http://www.youtube.com/watch?v=T6rK3PCSNP8 http://www.youtube.com/watch?v=DTwZdyg6434

http://www.youtube.com/watch?v=81BrjiHR8H4

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/cultura/despre-prietenie-multumesc-horia-patapievici-ioan-stanomir-dan-tapalaga/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: