Se pensioneaza Ion Iliescu?

Ion Iliescu pensionar in politica? Cine crede acest lucru subestimeaza personajul. Sistemele nu se pensioneaza. Ion Iliescu va iesi din politica doar cu picioarele inainte. Autoritatea sa in PSD este deopotriva carismatica si traditionala, spre a relua tiplogia weberiana. Nu pot oferi date precise, dar pot povesti doar o scena traita de mine personal in vara anului trecut. Sosisem la Bucuresti, stateam la Hotelul Starlights de pe strada Grigore Alexandrescu. Am iesit cu fiul meu si cu un bun prieten la un restaurant spaniol de pe Caderea Bastiliei. Cand im ajuns in salonul de la etajul I, la o masa imensa se afla intreaga echipa de conducere a PSD. La mijloc, alaturi, Ion Iliescu si “independentul” Sorin Oprescu. Am recunoscut-o pe Corina Cretu. Am trecut repede pe langa ei. Evident, ne-au observat, am auzit tot felul de soapte amuzante. Iliescu domina reuniunea cadrelor de conducere.

In acest timp, Adrian Nastase se afla la zece minute de mers pe jos, la Spitalul de Urgenta. Nastase devenise un paria, Iliescu era in continuare eroul partidului. Cat timp Iliescu este in forma (si inca este), structura interna de putere in PSD nu permite contestarea lui Don Corleone. Asa functioneaza mafiile. Oricine o va face, inclusiv Victor Ponta, se va trezi zdrobit. Sa mai adaug ca Iliescu este un Don Corleone care stie pe dinafara “Cursul Scurt de istorie al PC (b) al URSS”. Un Don Corleone cu ideologie.

Cat priveste ceea ce scrie istoricul Lucian Boia pe tema anului 2012, sunt de prea multe ori de acord cu domnnia sa pentru a-mi permite sa fiu macar o data in dezacord.  A existat un plan precis de inlaturare a “Cezarului” (a se citi textele Institutului PSD ce poarta numele fostului sef de cabinet al lui Adrian Nastase, Ovidiu Sincai). Cum am putea uita campaniile “Antenelor” pe tema “dictaturii lui Basescu”. Opinia publica a fost manipulata si conditionata prin actiuni propagandistice derulate sistematic, zi de zi, ceas de ceas. Cand Mihai Gadea isi va scrie memoriile (va veni si clipa aceasta!), vom afla multe. Nu stiu ce rol a avut Ponta, dar este cert ca planul a fost conceput de Dan Voiculescu si acolitii sai, intre care Crin Antonescu, omul care a ingropat adevarul PNL. Iliescu, probabil, l-a sanctionat favorabil. El retraia, in 2012, anul 1946. Ponta era un pion jucat de Iliescu si echipa Voiculescu. Scandalul plagiatului l-a radicalizat. A marsat cu ardoare. Restul e istorie recenta a unei tari care, cred sincer, nu merita aceasta aventura extrem de costisitoare.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: