Mediocritatea tafnoasa: Dragos Aligica despre valori si non-valori

Mediocritatea este extrem de insidioasa. Mediocritatea este prolifica din punct de vedere cantitativ si sterila calitativ. Mediocrii isi ascund ratarea in spatele unor cuvinte de genul: “Las’ca stim noi!”, “Puteam si eu sa scriu o trilogie, mai buna decat a lui Cartarescu!”, “Ce, noi nu stim sa facem reviste culturale?”, “Patapievici n-a publicat in reviste cu cote ISI, nici Liiceanu!”, “Ce mare chestie ca Andreea Deciu-Ritivoi,  Aurelian Craiutu, Vlad Perju , Cornel Ban, Dragos Paul Aligica , Vlad Niculescu si  Grigore Pop-Eleches predau  la respectate universitati din Statele Unite? Si eu predau la ‘Spiru Haret’ ori la ‘Cantemir’!’ “Cine e de vina ca n-am fost recunoscut(a) international? Plesu, Liiceanu, Patapievici, fantoma lui Noica, Paltinisul, GDS-ul, dar mai ales Basescu!”

Mediocritatea a tacut malc in timpul ofensivei neo-protocroniste de demolare a ICR, initiata si coodonata de Andrei Marga, cu sprijinul entuziast al USL. Mediocritatea a lovit in IICCMER fara jena pe vremea cand institutul era prezent in marile dezbateri stiintifice internationale,  cand se publicau traduceri din Timothy Snuder, Anne Applebaum, Ken Jowitt si Stephen Kotkin. Mediocritatea a salutat decapitarea fostei conduceri, dar consimte incantata (face chiar suplimente de revista) la diletantism, amatorism si abuzuri in serie.

Recomand numarul special cu tema “Mediocrity” al revistei”Word and Text: A Journal of Literary Studies and Linguistics”,  Vol. III, Issue 1, June 2013 (revista apare in engleza, editor-in-chief este Laurent Milesi de la Cardiff University din Anglia, executive editors sunt Arleen Ionescu si Marius Nica de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti). Numarul este coordonat de Ivan Callus si Arleen Ionescu. Revista include o dezbatere intitulata “Apologia de Mediocritate” cu contributii de Arleen Ionescu, Alexander Baumgarten, Dragos Ciuparu,  Petre T. Frangopol, Daniel Funeriu si subsemnatul.

Reiau mai jos o excelenta postare a lui Dragos Paul Aligica pe Facebook:

“Din ciclul cam asta e valoarea. Azi: Mircea Cartarescu. Scriitorul este câștigatorul de anul acesta al premiului elvețian pentru literatură „Spycher: Literaturpreis Leuk”. Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincții literare europene, este acordat de fundația elvețiană Stiftung Schloss Leuk iar câștigătorii obțin o bursă și dreptul de ședere la castelul din orașul Leuk timp de două luni anual, pentru o perioadă de cinci ani.

Realitatea e ca M. Cartarescu e ca si auto-exilat din Romania. Pot sa pun pariu ca sederile sale in Romania vor deveni o exceptie in anii ce vin. Si nu-l poti condamna.

Poti condamna insa plevusca intelectuala si literara care a participat, legitimat si instigat linsajul public la care a fost supus Cartarescu. Intr-un sens au reusit: au instaurat in cultura romana mediocritatea, frustrarea si ratarea cu ambit. Valorile lor si tipul lor uman sunt la putere in mod absolut azi.

In alt sens insa au esuat. De ce? Uitati-va la ei cum stau pe burta acum si se fac ca lucreaza in campul cultural. Si nu le iese nimic. Si sunt dezorientati. Si sinecurile degeaba vin ca tot nimic nu iese. Si nici nu mai au pretextul cu Patapievici, Tismaneanu si Cartarescu…

Si ambitia e mare, si talentul si competenta mici, mici. Si vizibile, vizibile… tot mai vizibile.

Intr-un fel parca mai bine era inainte cand nu ne puteam da masura ca nu ne lasa Cartarescu si Patapievici sa ne maifestam plenar amplitudinea etica si intelectuala… Jos Basescu!”

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: