“Un fel de Auschwitz”? Marius Oprea si patima retorica

Comunismul si fascismul au fost ororile absolute ale veacului XX si ale intregii istorii umane. Din punctul meu de vedere, ele pot si trebuie comparate. Lagarele de concentrare au fost abominatia suprema intr-un  veac al atator infamii si miselii. Tocmai din acest motiv istoricii trebuie sa demonstreze acuratete, decenta, respect deplin pentru fapte. Pasionalitatea nu face casa buna cu stiinta. Toti avem emotii, dar e bine sa ni le controlam.

La Auschwitz/Birkenau au existat camere de gazare, mortii au fost arsi in crematorii. A fost, cum s-a scris, anus mundi.  In alte inchisori si lagare, la Dachau, Buchenwald, la Magadan, prespun ca si la Pitesti , Aiud ori Gherla, au existat crematorii, dar nu au existat camere de gazare. S-a ucis fara mila. Tehnologiile asasinatului au fost diferite. Pe frontul de Est, nazistii au organizat ceea ce Timothy Snyder numeste Holocaustul prin gloante. Fiecare din aceste monstruoase crime trebuie privita in unicitatea ei. Camerele de gazare au fost o experienta unica, fara precedent. Ramnicu Sarat a fost un infern. Trebuie spus totul despre ce s-a petrecut acolo, cei vinovati, daca mai traiesc trebuie adusi in fata justitiei. Pentru evrei si populatia Roma, Auschwitz/Birkenau insemna nimicire totala, anihilare, exterminare absoluta. Nu exista “un fel de Auschwitz”. Acest “un fel de” este cel putin inadecvat.

A nu vedea acest lucru inseamna sa te descalifici ca om de stiinta si, chiar mai mult, sa capotezi la testul empatiei umane.

Închipuiţi-vă cum erau ţinuţi deţinuţii în celule fără hrană, în frig. La Râmnicu Sărat am găsit un crematoriu uman. Va trebui să fac probe medico-legale. Să văd dacă e cenuşă acolo. Cred că avem un fel de Auschwitz la Râmnicul Sărat”, a declarat istoricul Marius Oprea la RFI. Vreau sa sper ca dl Oprea, doctor in istorie, director de departament la IICCMER, a fost luat de valul retoric si nu a realizat pe ce teritoriu paseste. Care nu este doar cel al trivializarii prin comparatie, spre a relua conceptul dezvoltat de Michael Shafir, ci chiar mai grav…

http://www.polirom.ro/catalog/carte/intre-negare-si-trivializare-prin-comparatie-negarea-holocaustului-in-tarile-postcomuniste-din-europa-centrala-si-de-es-1100/

Regret faptul ca, oricat as accentua unele lucruri, exista persoane care se pronunta fara a citi atent ce scriu. Apriorita e o maladie greu de vindecat.  Niciodata nu am minimalizat crimele comuniste. Cred ca este ultimul lucru din lume ce mi se poate reprosa. Am pledat si pledez pentru comparatia dintre genocidul nazist si cel comunist (in URSS, in China, in Europa de Est etc)  Am scris despre opera lui Vasili Grossman mai mult si mai frecvent, cred, decat oricine altcineva in Romania. Nu conteaza, mi se dau lectii. Este deci util sa reamintesc lucruri scrise aici si in presa internationala:

https://tismaneanu.wordpress.com/2013/03/01/refuz-sa-stabilesc-ierarhii-ale-ororilor-absolute/

%d bloggers like this: