Linistita moarte a unui calau securist: Colonelul Iosif Bistran

Niciodata nu este prea tarziu pentru infaptuirea dreptatii. Inteleg ca aparitia unor informatii despre delatori poate adeseori produce senzatie si genereaza justificate reactii de revolta morala, dar nu trebuie uitat ca informatorii erau instrumentele ofiterilor securisti.  Nu avem dreptul sa tacem in legatura cu aceste infamii petrecute cu decenii in urma, dar care nu pot fi si nu trebuie socotite drept “pagini inchise”. Tacerea este o forma de culpabil consimtamant.

http://www.contributors.ro/societatelife/calaii-sunt-printre-noi/

Am scris randurile de mai sus in aprilie 2011. Ceream atunci intensificarea actiunilor de trimitere in justitie a cazurilor unor calai notorii. IICCMER, in perioada cat am condus Consiliul Stiintific, a actualizat cererea de deschidere a actiunii judiciare impotriva lui Gheorghe Enoiu, vinovat de crime impotriva umanitatii. In martie 2012, deci tot in acea perioada, IICCMER a colaborat cu doamna Monica Macovei pentru proiectul de lege privind imprescriptibilitatea crimelor impotriva umanitatii, baza unor asemenea actiuni legale, respinse in trecut de Parchetul Militar.

http://adriancioflanca.blogspot.com/2012/03/un-instrument-esential-pentru-judecarea.html

A fost actualizata biografia lui Bistran. S-a scris despre Gavrila si Eva Birtas, despe Tudor Sepeanu etc Este bine sa se stie aceste lucruri, mai ales ca sunt unii care afirma ca actiunile de acest gen au inceput de cand Victor Ponta, Crin Antonescu si Relu Fenechiu si-au instalat oamenii in fruntea IICCMER. Este o minciuna. Iosif Bistran a murit acum doua luni. Nimeni nu l-a deranjat. Daca istoricul Dumitru Lacatusu n-ar fi cercetat subiectul cu a dmirabila pasiune pentru adevar, nu s-ar fi stiut nimic despre decesul acestui monstru. Bistran a murit in somn. Nu a avut remuscari, nu s-a cait. Cati vor mai fi ca el, senini si liberi, bunicuti simpatici, vecini agreabili, incasandu-si pensiile si hohotind de ras la adresa victimelor de odinioara…

bistran-iosif-2-jpg

“Colonelul de Securitate Iosif Bistran şi Ecaterina  Bălăcioiu-Lovinescu s-au întâlnit în anii comunismului. Primul în  postura de anchetator al Securităţii, a doua ca victimă şi mamă ce  refuza să colaboreze cu poliţia politică împotriva fiicei sale, Monica  Lovinescu. El era un tânăr de aproximativ 30 de ani irascibil,  practicant de arte marţiale şi cu „dragoste faţă de munca de cercetări penale”,  după cum se consemnează în una dintre caracterizările sale. Ea era o  pensionară, fostă profesoară de franceză, împovărată de griji, anchetată  de Securitate şi care a fost închisă la Jilava şi Văcăreşti. Ecaterina  Bălăcioiu-Lovinescu a murit în penitenciarul spital Văcăreşti la 7 iunie  1960, în timp ce Iosif Bistran a traversat comunismul, urcând grad după  grad în ierarhia torţionarilor. După decembrie 1989, nimeni nu l-a  chestionat asupra activităţii sale de anchetator, deşi el a fost ceea ce  Tzvetan Todorov numeşte „un funcţionar crud al represiunii”. S-a  bucurat timp de 24 de ani de pensia substanţială într-un liniştit  cartier al Bucureştiului, alături de alţi pensionari ai Ministerului de  Interne.”

Pentru textul complet al acestui articol esential:

http://www.contributors.ro/sinteze/tortionarii-mor-in-somn-colonelul-iosif-bistran/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: