Anticomunism cu geometrie variabila: Despre cianura morala

Societatea civila e framantata  de Rosia Montana si de maidanezi, partidele politice la fel. In fapt, pentru a relua o discutie propusa de Cristian Preda, exista ceva mai rau, ori la fel de rau precum cianura chimica, e vorba de cianura morala, de turpitudinea devenita mod de existenta, de dispretul pentru cei pe care pretinzi ca-i reprezinti, de criza reprezentarii in genere, de distrugerea deliberata a increderii, de minciunile transformate in abecedar al vietii politice din Romania de azi. Marxismul de balci se combina cu un kitsch politic ubicuu, zgomotos si aiuritor, fara ca dreapta intelectuala, cu discrete exceptii, sa inteleaga care sunt adevaratele, urgentele sfidari. Intre acestea, mai presus de orice, consolidarea statului de drept.

 S-a scris, pe buna dreptate, ca nu a avut loc un proces al comunismului de tip Nürnberg. Marii criminali au fost practic lasati in pace, si-au savurat si, daca mai sunt in viata, continnua sa-si savureze linistiti batranetile. Ion Iliescu, patriarh al comunismului romanesc, trecut, prezent si viitor, exceleaza in tupeu, participa la ceremonia beatificarii uneia din victimele absolute ale regimului pe care, fara onoare dar cu sarg, l-a servit. Ideologul en titre al dictaturii lui Ceausescu, Dumitru Popescu, ofera si el, cand si unde apuca, lectii de comunism “neintinat”.

Cate unul, ca tortionarul Iosif Bistran, moare in somn. Altii, asemeni ultimului sef al Securitatii din Bucuresti, colonelul Gheorghe Goran, respira aerul curat de la Breaza. Generalul Iulian Vlad este portetizat drept un erou al luptei pentru independenta nationala…

Procesul CPEx s-a limitat la momentul 16-21 decembrie, nu a discutat natura criminala a sistemului, ororile savarsite in numele unei ideologii intemeita pe resentiment social, pe ura de clasa. PCR a disparut, pasamite, fara urma. Securitatea a fost formal desfiintata, renascand imediat sub alte denumiri. Efectele legale ale condamnarii comunismului in decembrie 2006 au fost anemice, atatea cate au fost. In chip ironic, tocmai cei care au sabotat de ani de zile aceste actiuni sunt azi campionii luptei anticomuniste. Inca o data vedem ca nomenclatura este specialista in travestiuri, dedublari si mistificari.

Este vorba acum de un anticomunism ciudat, instrumental, selectiv si lipsit de fundament moral cata vreme este trambitat pe canelele de televiziune ale unui fost securist. Nu este anticomunismul sferei publice, al conversatiei democtatice, ci acela al aranjamentelor de culise si al cursei useliste pentru imagine. Autorii de apeluri in serie pentru decomunizare, “vanatorii de securisti” intrati in jocul uselist, par total netulburati de faptul ca prin aceasta anexare a discursului anticomunist de catre Felix, Iliescu si Ponta, subiectul insusi se prabuseste in derizoriu.

http://adevarul.ro/news/politica/exista-mai-rau-decat-cianurau-1_52264da6c7b855ff5641f704/index.html

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: