Despre cianurile morale: Horia Patapievici si Mircea Mihaies riposteaza calomniilor lui Gadea&Co

Lipsa de rusine atinge in Romania pontocratica paroxismul. Se fac afirmatii halucinante, se calomniaza in voie, “Antenele” isi fac de cap improscand cu noroi, iar agentiile menite sa salvgardeze igiena spatiului public stralucesc prin absenta. Am uneori sentimentul ca traiesc din nou anul 1990: maniii conspirationiste, incapacitatea de a-i recunoaste Celuilalt dreptul la diferenta fara a vedea imediat in acea alteritate o mana straina si dusmanoasa. Demonizarea intelectualilor de orientare autentic liberala este din nou, se pare, o tema de propaganda uselista. Mitologia eternului vrajmas (maghiarii, evreii, martienii, biciclistii) este scoasa de la naftalina fara sa realizam ca asemenea acuzatii prind daca sunt repetate metodic si strident. Faptul ca pe “Antena 3”, in prezenta si sub privirile aprobatoare ale premierului-plagiator, doi intelectuali de varf ai tarii sunt denigrati de o maniera abjecta, inca si inca odata, vorbeste despre ceea ce se dovedeste a fi o maladie grava a lumii romanesti de azi.

Prin tacere si prin ironiile mai mult decat deplasate cu care si-a pigmentat interventiile, Victor Ponta este complicele acestor porcarii. Le cautioneaza si le savureaza. In loc sa recunoasca falimentul politic, economic si moral al guvernarii useliste, “Antenele” continua sa maculeze tot ce e curat si sa denigrezeze tot ce nu este cumparabil. Pontocratia functioneaza prin exploatarea la maximum a tehnologiei cianurilor morale. (VT)

Drept la Replica

În emisiunea „Sinteza zilei” din data de 11 septembrie 2013, a canalului de televiziune Antena 3, realizatorul Mihai Gâdea, care ne urmărește de ani de zile cu ura sa nedomolită, a pus în circulație încă o manipulare: și anume, că am fi „proprietari de terenuri în Roșia Montană”.  Pluralul „terenuri”, utilizat abuziv de dl. Gâdea, și asocierea numelor noastre cu o entitate despre care am auzit pentru prima oară chiar din gura moderatorului, Greenpeace Ungaria, reprezintă o clară intenție de criminalizare. Pe site-ul Antenei 3, titlul nu lasă nicio îndoială asupra unghiului din care ne atacă dl. Gâdea: „Patapievici, Mihăieș și Greenpeace Ungaria, proprietari de terenuri în Roșia Montană.” Cu alte cuvinte, alături de unguri, „sugem sângele poporului…” Ferindu-se precum Necuratul de tămâie, dl. Gâdea a omis cu bunăștiință să menționeze mărimea suprafaței „terenurilor” invocate. Dacă ar fi făcut-o, se acoperea de ridicol și nu ar mai fi fost manipulare.

Situația de facto este următoarea: în anul 2006, impresionați de rezistența eroică a asociației „Alburnus Maior” din Roșia Montană, formată din adversari ai demarării exploatării minere cu cianuri, așa cum eram și noi, am decis, alături de alți câțiva intelectuali, să ne exprimăm adeziunea la decizia lor de a se opune barbariei. La invitația conducătorului asociației, dl. Eugen David, am achiziționat suprafața simbolică de 1 (un) metru pătrat, dorind să ne exprimăm prin acest gest  solidaritatea  cu cei care se luptau contra distrugerii sălbatice a localității. Faptul că dl. Gâdea transformă o acțiune pur civică, inspirată de generosul exemplu, care a făcut atât de mult bine României, al protestului internațional de la sfârșitul anilor ‘80, Opération Villages Roumains, într-un denunț public mincinos, prin care suntem stigmatizați drept potențiali speculanți imobiliari (adică delincvenți), spune totul despre jurnalismul de manipulare și exterminare practicat de Antena 3. Împrejurarea că acest atentat nedemn s-a produs sub privirile aprobatoare și comentariile insinuante ale primului-ministru al României, dl. Victor Ponta, care s-a remarcat printr-o minciună crasă („Domnul Patapievici e un bun investitor imobiliar”), demonstrează substratul politic al demascării de tip stalinist la care s-au dedat protagoniștii emisiunii menționate.

Protestăm, așadar, cu vehemență față de acest nou atac la care ne supune Antena 3 și cerem retragerea afirmațiilor calomnioase. Numai cineva complet orbit de ură poate afirma că 1 metru pătrat de teren constituie o „investiție imobiliară”. Este o „investiție simbolică”, „1 metru pătrat” — un act de rezistență civică, făcut cu mijloacele statului de drept, față de invazia cianurilor, practicată sub ochii noștri, chiar în aceste zile, prin batjocorirea statului de drept. Pe suprafața pe care o deținem la Roșia Montană nu s-ar putea construi nici măcar o cușcă decentă care să adăpostească un singur câine comunitar…

Horia-Roman Patapievici

Mircea Mihăieș

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/drept-la-replica-h-r-patapievici-si-mircea-mihaies-despre-acuzatia-adusa-de-antena-3-ca-ei-ar-detine-terenuri-la-rosia-montana/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: