Palme pentru victime: Pensiile securistilor si activistilor

Au trecut cativa ani de cand s-a lansat, in ianuarie 2010, un apel pentru reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti comunisti de rang inalt. Aflam acum ca fostul sef de lagar comunist, colonelul in rezerva Ion Ficioru, continua sa primeasca o pensie de peste cinci mii de lei pe luna. Fostul director al penitenciarului de la Ramnicu Sarat, alt ofiter MAI in rezerva, Alexandru Visinescu, are si el o pensie substantiala. Timp in care, cum imi scrie un prieten, neostenit istoric al atrocitatilor comise de Securitate, “eroi ai rezistenței precum Marina Chirca mor în mizerie…” Ultimul sef al Securitatii din Bucuresti, colonelul in rezerva Gheorghe Goran, este liber si se bucura de bunastarea unui pensionar respectabil, respira aer curat la Breaza. Ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, generalul Iulian Vlad, este liber, feriti, multumit de sine.

Despre Marina Chirca, recomand articolul istoricului Armand Gosu:

http://www.revista22.ro/lec539ia-de-curaj-537i-demnitate-a-marinei-chirca-31107.html

Am citit incitantul articol semnat de Vlad Mixich pe HotNews. Sigur, este odios, revoltator si scandalos faptul ca fostii tortionari isi ingaduie sa participe la baluri platite, nu cred ca ma insel, din bugetul statului care a condamnat regimul comunist drept ilegitim si criminal. Banuiesc ca dl Mixich este la curent cu faptul ca proiectul Legii Lustratiei a fost mai intai amputat, apoi amanat, tergiversat, sabotat, votat cu poticneli si sughituri in Camera Deputatilor, in fine respins la Curtea Constitutionala. Banuiesc ca nu sunt singurul care stie ce oprelisti au fust puse in calea actiunilor CNSAS de a-i desemna pe turnatorii Securitatii drept turnatori. Fostul ministru penelist al justitiei, Tudor Chiuariu, a avut un rol de seama in aceasta emasculare a Colegiului CNSAS.

Pensia unui personaj abominabil precum Ficioru este o palma pentru victime. Dar, nu mai putin, palme pentru victime sunt pensiile nerusinate ale fostilor securisti din anii lui Ceausescu, inclusiv Iulian Vlad si colaboratorii sai. Palme pentru victime sunt pensiile fostilor activisti ai PCR, intre care, la loc de frunte, Ion Iliescu, mentorul premierului Vctor Ponta, presedinte de onoare al PSD. Ce pensie va fi avand Emil Bobu, fost ministru de interne sub Ceausescu?

De acord cu Vlad Mixich cand scrie: Ieri premierul Victor Ponta a aprobat un proiect prin care tortionarii ramasi in viata la doua decenii de la caderea comunismului, au mai ramas doar 35, vor plati din pensiile lor despagubiri victimelor. In acest proiect si in momentul aprobarii lui sta concentrata toata ipocrizia neagra a politicienilor romani. Neagra cum doar noaptea sufletului poate fi.  “Sunt doua cazuri, poate ca o sa fie mai multe” a spus Victor Ponta. “E tarziu, dar e important. Mai bine mai tarziu”. Dar e tarziu si pentru ca Victor Ponta nu a insistat pentru aceasta masura in anii in care a fost ministru in guvernul Romaniei. E tarziu pentru ca Traian Basescu s-a limitat la o condamnare verbala fara alte masuri practice. E tarziu pentru ca Emil Constantinescu si-a gasit scuza perfecta: “m-a invins sistemul”. Pentru mine, declaratia lui Victor Ponta este cinica, grotesca, fariseica.

Suntem destui cei care, de ani de zile, protestam impotriva acestei situatii. Lupta pentru adevar si demnitate n-a inceput saptamana trecuta. In niciun caz nu a fost declansata de diversii fenechii si de oamenii lor. Amnezia intretinuta de Ion Iliescu se intalneste azi cu o selectivitate bizara in definirea crimelor din trecut. Se deschid actiuni de pedepsire in justitie a unor tortionari. Este ceea ce trebuie facut. Dar nu trebuie sa ne limitam la indivizi, la instrumentele umane ale sistemului. Trebuie discutate institutiile, cine au fost sefii lor, cati dintre acesti granguri (ideologici, politici, securisti) sunt in viata. Nu tortionarii Enoiu, Bistran, Ficioru si Visinescu defineau ce inseamna “dusman al poporului”. De acest lucru se ocupau cei de la Comitetul Central. Va cuteza Victor Pointa sa puna in discutie pensia fostului secretar al CC al PCR Ion Iliescu?

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15606226-balul-tortionarilor.htm

http://www.revista22.ro/pensii-mai-mici-pentru-fostii-securisti-si-comunisti-de-rang-nalt-7474.html

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/marturia-unuia-dintre-cei-mai-duri-comandanti-de-lagar-comunist-nu-regret-nimic-308893.html

Cat priveste sanctiunile pecuniare propuse de Ministerul Justitiei pentru fostii tortionari care vor fi condamnati (cati? cand?), iata ce scrie istoricul Mircea Stanescu:

http://mircea-stanescu.blogspot.ro/2013/09/normal-0-false-false-false-en-us-x-none_1374.html

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/palme-pentru-victime-pensiile-securistilor-si-activistilor/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: