Über-magnatul Felix si admiratorii sai

Stirea este intr-adevar o bomba. Felix, alias Dan Voiculescu (ori invers, Dan Voiculescu, alias Felix), uber-magnatul si hiper mogulul,  a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare. Sentinta nu este definitiva, dar prabusirea personajului, naruirea imaginii pe care si-a plasmuit-o utilizand sume imense si mistificari asijderea, este ireversibila. Asa va ramane in istorie Dan Voiculescu. Condamnarea sa este un serviciu adus claritatii morale in Romania. Numele lui Felix este asociat pentru eternitate, adica definitiv, cu patologiile tranzitiei romanesti.

Pozitia mogulului…

Am primit mai multe mesaje in care sunt intrebat ce cred despre acest moment pe care unii, indreptatit dupa parerea mea, il vad ca pe victorie remarcabila a justitiei independente, o afirmare robusta si credibila a statului de drept. Voi relua aici un text postat de Dragos Paul Aligica pe Facebook. Cred ca este bine sa retinem ca influenta lui Dan Voiculescu in spatiul public (politic si mediatic) romanesc al ultimelor doua decenii a fost una incontestabil nociva. Prin tot ce-a intreprins, dl Voiculescu a sustinut prelungirea institutionala si comportamentala a vechiului sistem securisto-comunist. In primavara anului 2007, dl Voiculescu a fost inspiratorul, mobilizatorul si organizatorul (precum PCR in lozincile de-odinioara, dar de data aceasta in chip real) al efortului de suspendare si demitere a presedintelul Traian Basescu.

Platea cu acea ocazie polita pentru dosariada din vara anului 2006 si pentru condamnarea comunismului. Presa voiculesciana a devenit platforma celor mai vehemente, insistente si scandaloase eforturi de reabilitare a comunismului (in special a perioadei Ceausescu). In anii urmatori, mega-trustul felixiot a devenit obsedat de distrugerea in efigie nu doar a lui Traian Basescu, dar si, ori mai ales, a intelectualilor stigmatizati drept “sinecuristi”, “camarilioti”, “trompete prezidentiale” etc In vara rusinii nationale, deci in iulie si august 2012, partidul voiculescian si Felx insusi au fost implicati in tentativa esuata de lovitura de stat. Uber-magnatul a stabilit chiar calendarul infamei actiuni. La vremea respectiva, au existat intelectuali cunoscuti care s-au raliat propagandei voiculesciano-uselista. Nu-i voi numi aici, sunt suficient de cunoscuti. Unul din ei este azi ministru al culturii. Protestatarii din Piata Universitatii si sute de intelectuali ii cer demisia. Omul se face ca ploua..

Iata asadar textul lui Dragos Paul Aligica:

“Apropo de condamnarea lui capo di tutti capi, am o intrebare pentru intelectualii, savantii, oamenii de stiinta, arta si cultura care scriau anul trecut scrisori “Uniunii Europene” ca sa justifice si legitimeze intreprinderea politico-economico-muzicala organizata si coordonata in direct si prime-time anul trecut de sus-pomenitul Voiculescu Dan si acolitii sai, la nivelul statului de drept roman: Cum e?

Nu aveti nimic de comunicat Tarii, Uniunii, Universului? Ce parere aveti de evolutii? Nimic? Tacere? Pai noi asteptm un ghidaj de la constiinte civice si politice asa inalte. Vrem sa intelegem ce se intampla cu noi, cu tara, cu Uniunea acum ca domnul Profesor fu condamnat.

“Eu l-am suspendat, el m-a condamnat”. “Suspendare”, “condamnare” se leaga. Asta e linia de interpretare indusa de Domnul Profesor.

Nu aveti nimic de precizat? Asa o fi? Caz greu. Avem nevoie de ajutor.

La “suspendare” erati pe baricade. Intreruperea arbitrara a mandatului democratic al unui presedinte, prin abuzarea procedurilor parlamentare si constitutionale, intr-o tara democratica, membra a UE vi se parea ceva firesc. Nu numai defensibil ci si laudabil.

Acum la “condamnare” va asteptam sa reveniti. “Suspendare”, “condamnare” se leaga, nu? Nu va simtiti cumva obligati sa comentati totusi un pic situatia daca tot v-ati bagat in vorba?

Ar fi cazul sa spuneti totusi ceva: In spiritul coerentei, sau macar de curiozitate. Ca sa stim si noi cum se mai vede lumea, universul si viata politica si publica a natiunii din perspectiva unor miniti asa de luminate, debordand de simt civic si profunda viziune politica.”

http://www.evz.ro/detalii/stiri/1059382.html

 

Comments are closed.

%d bloggers like this: