Tortionarii, genocidul si respectul pentru victime

Semnalez doua articole importante. Primul a aparut azi in “New York Times” si se ocupa de cazul Visinescu. A fost prezentat in “Adevarul”. Semnat de Andrew Higgins, articolul se remarca prin sobrietate analitica si empatie pentru victimele terorii comuniste din Romania. Sunt citate mai multe voci, intre care Laura Stefan si Anca Cernea, presedinta Fundatiei “Ioan Barbus”. Este citat si generalul Dan Voinea care admite ca incadrarea crimelor lui Visinescu si Ficior ca genocid este problematica. Este mentionat si problematicul trecut (legat de zilele Revolutiei din decembrie 1989) al actualului procuror general. Se aminteste condamnarea regimului comunist de catre Traian Basescu in decembrie 2006 si huiduilelie care au bruiat scandalos acea actiune de purificare morala si de refondare politica.

http://adevarul.ro/news/eveniment/the-new-york-times-procesul-tortionarilor-romania-calatoria-tari-intr-un-trecut-sadic-1_5249199ec7b855ff56df699a/index.html

In “Evenimentul Zilei”, Mihaela Barbus se ocupa de lipsa de decenta (ma exprim bland) a propunerilor guvernului Ponta legate de compensatiile (bizar concepute) pentru victime.  Sunt intru totul de acord cu Mihaela Barbus:

“După ceremonia în care Ştefan Voitec i-a dat lui Ceauşescu sceptrul, Salvador  Dali a trimis o telegramă în care a transmis felicitări pentru “instituirea  sceptrului prezidenţial”. Ironia artistului nu a fost sesizată şi telegrama a  fost publicată în presa oficială. Cred că ar merita şi Victor Ponta felicitări  pentru iniţiativa legată de decomunizare printr-o nouă raportare a victimelor la  torţionari. Adică, dacă va exista o decizie definitivă care să ateste că cineva  a fost torţionar, ar urma, după nesfârşite formalităţi, ca acela să fie obligat  să acorde victimelor sale (sau oricăror victime?), drept compensaţie, un procent  din pensia sa, timp de cel puţin doi ani. Găsesc că ideea arată o inadmisibilă lipsă de respect faţă de victime,  pentru că sugerează că datoria de adevăr şi de dreptate pe care o are statul  faţă de aceste victime ar putea să fie suplinită de un gest de generozitate  haiducească în care se iau bani de la unii şi se dau la alţii.”

http://www.evz.ro/detalii/stiri/1059778.html

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: