Bascaliile premierului Ponta (Updated)

Nimeni nu a spus ca dl Ponta, acest Homo Praevaricatus (termen introdus de un sociolog rus, menit sa desemneze duplicitatea ca stare existentiala), n-ar fi trebuit sa mearga in vizita in Statele Unite. Foarte bine ca a facut-o. Nu ma voi pronunta aici si acum asupra consecintelor palpabile, dincolo de PR, ale acestei calatorii. Nu cred ca a fost un “succes remarcabil”, dupa cum nu cred ca a fost un esec rasunator. Cu ale sale transgresiuni dovedite, intre care un plagiat de proportii cosmice, dovedit si rasdovedit, Victor Ponta conduce un guvern al unei tari care face parte din NATO si din UE. Este arhi-stiut ca omul minte serial, dar nu e treaba americanilor, ci a romanilor, sa sanctioneze minciunile sale.

Intalnirea cu vicepresedintele Statelor Unite este normala si trebuie salutata. Dl Ponta a auzit lucruri lipsite de echivoc privind legatura dintre respectul pentru statul de drept si credibilitatea sistemului politic si economic din Romania. Exista insa o constanta a stilului de discurs al lui Victor Ponta care nu ajuta (ma exprim cat pot de rezervat) nomalitatii democratice, anume ispita de a lua totul in zeflemea, cultivarea bascaului ca mod de comunicare politica. Iata o mostra recenta: “Ma bucur ca si presedintele a vorbit la telefon cu vicepresedintele Biden.Citisem marti ca vicepresedintele Biden sta de vorba doar cu mine, in timp ce presedintele tarii vorbeste direct cu presedintele Obama. Inteleg ca, totusi, vicepresedintele SUA este bun si pentru presedinte si sunt convins ca de marti, prin ziarele din tara, a fost reevaluat vicepresedintele Biden si e, totusi, o personalitate importanta. Am vazut ca fusese criticat ca de ce s-a intalnit cu mine“, a spus Victor Ponta la inceputul sedintei de Guvern de vineri.

Nu stiu cat pret pune dl Ponta pe ceea ce-i spun consilierii sai, nu stiu daca acestia se straduiesc sa-i prezinte realitatea in chip nefardat, dar cred ca ar face bine sa-si tempereze asemenea porniri ironice. Relatiile cu Statele Unite nu trebuie sa fie terenul unor inutile competitii de orgolii. Seful statului are indatoriri constitutionale legate de politica externa. Este un fapt ce trebuie recunoscut, dincolo de ambitiile partizane. Imi amintesc doua vizite din ultimul deceniu: cea a lui Adrian Nastase in 2004 si cea a lui Traian Basescu in 2005. Premierul Nastase a avut o intalnire cu presedintele George W. Bush si a vizitat Clubul National al Presei, a stat de vorba cu multi jurnalisti si analisti politici. Presedintele Basescu a locuit la Blair House, a avut intalniri la cel mai inalt nivel, a vorbit la Council on Foreign Relations si s-a intalnit cu intelectuali de origine romana ori americani care studiaza Romania. Nu-mi pot imagina o asemenea intalnire inclusa in programul lui Victor Ponta. Ratiunile sunt, cred, evidente…

Update (26 octombrie 2013): Intre timp, Victor Ponta a recidivat.  Departe de a-si pondera prestatia publica, omul pare iremediabil pornit pe calea potentarii bascaului, fara teama ca devine badaran. Cand bascalia se aliaza cu badarania, putem vorbi de mojicie: “Habar n-am ce spune domnul Basescu, sincer sa fiu nici nu stiu de ce s-a dus la Bruxelles sau in general de ce se duce domnia sa pe unde se duce, ca nu stim la ce ne foloseste noua, romanilor. E un fel de somer de lux domnul presedinte si ii tot platim ajutorul de somaj pana la anul”, a afirmat premierul.”

Advertisements

One Response to Bascaliile premierului Ponta (Updated)

%d bloggers like this: