Împăratul ouălor: Elemente pentru portretul lui Adrian Năstase

Cand ajungi personalitate publica trebuie sa te astepti ca biografia sa-ti fie scormonita, pusa sub lupa, explorata, intoarsa pe toate partile. Adrian Nastase a fost ministru de externe, premier, presedinte al Camerei Deputatilor, sef de mare partid pretins socialist, candidat prezidential si multe altele. Profesor la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, autor de studii juridice, Adrian Nastase a fost de doua ori condamnat pentru delicte de drept comun. Este un caz paradigmatic de hybris, delir al grandorii si narcisism suicidar. La care se adauga, intr-o combinatie toxica, o rapacitate inegalabila, o insatiabila pofta de inavutire.

Gangsterul Arturo Ui dintr-o celebra piesa a lui Bertolt Brecht ar fi o comparatie potrivita pentru acest as al matrapazlacurilor si susanelelor de partid si de stat. Mai ales ca premierul plagiator o tine ca Ivan cu fluierul pe tema “nazismului”, “legionarismului” si altor inchipuiri ale unei imaginatii deraiate. Victor Viorel Ponta habar nu are ce inseamna national-socialism, ce a fost antisemitismul genocidar al nazistilor. Azvarle vorbe nesabuite tot asa cum copiii de cartier trag cu prastia. Cu aparatori precum Ponta, Adrian Nastase nu mai are nevoie de inamici.

Adrian Nastase a invatat din junete cum sa mulga sistemul. A devenit membru al mafiei nomenclaturiste (socrul sau, Angelo Miculescu, a fost vicepremier, ministru al agriculturii, ambasadorul lui Ceausescu la Beijing). Primul mariaj al stelarului absolvent de drept (cum encomiastic il descria pe prima pagina a volumului lor de dialoguri amicul Alin Teodorescu, al sau ministru-cancelar) a fost cu Ileana Preoteasa, fiica fostului membru supleant al Biroului Politic si ministru de externe al RPR, Grigore Preoteasa, mort in catastrofa aviatica din noiembrie 1957. Casatoria s-a terminat rapidissim, divortul a urmat in cateva luni. Dar Adi nu era omul care sa se dea batut.. A gasit-o pe Dana, fiica agricultorului sef al “Epocii de Aur”, absolventa de sociologie. A facut si el sociologia ca a doua facultate.

In felul sau un Julien Sorel al comunismului dinastic, arivist pe toata linia, Adrian frecventa constant saloanele inaltei nomenclaturi. Se strecura abil, utilizand toate parghiile ascensiunii sociale. Se lipea de profesorii influenti, ii abandona cand acestia se aflau la ananghie. Omul nu are de fapt loialitati. L-a descris candva adecvat unchiul sau, casatorit cu sora mamei lui Adrian, fostul detinut politic Aurel Sergiu Marinescu. Portretul era devastator. Textele au aparut in anii 90 in revista “Lumea Libera Romaneasca”, editata la New York de regretatii Dan Costescu si Cornel Dumitrescu.

Inainte de 1989, cercetatorul Adrian Nastase era unul din stalpii ADIRI (Asociatia de Drept International si Relatii Internationale), o institutie aflata sub directa supraveghere a Securitatii. ADIRI functiona ca fereastra oficiala a regimului. Era un instrument propagandistic. Ca si amicul sau din epoca, asistentul de la “Stefan Gheorghiu” Adrian Severin, a devenit rapid membru al “noii” elite post-decembriste.

Era convins, in 2004, ca va ajunge presedintele tarii. In “Casa NATO”, fosta resedinta a lui Ceausescu din Bulevardul Primaverii 50, isi instalase biroul personal chiar in locul biroului dictatorului executat in decembrie 1989. Vila “Lac 2” a fost complet remobilata si reamenajata pentru a fi resedinta de weekend a presedintelui Nastase, a primei doamne a tarii, Dana Nastase, si a oaspetilor lor S-au cheltuit sume enorme pentru lampi de cristal, pardoseli de marmura, aparatura de gimnastica, semineuri de lux, o piscina ca-n basme, servicii de portelan si canapele din piele importate de la marile firme de mobila din Italia. N-a fost sa fie…

Era una dintre sperantele esalonului doi al PCR. Iliescu i-a fost mentor ideologic si naș politic. Adica, Godfather. A aparat si a justificat toate abuzurile feseniste. Devorat, cum spuneam, de narcisism arghirofil, s-a dedat unor combinatii mafiotice care au facut din el un nabab al anilor tranzitiei. Feudal ca mentalitate, satrap ca atitudine, cinic ca mentalitate, expert al tertipurilor si loviturilor de pumnal, omul si-a cladit o imagine hieratica, solemna si amenintatoare. In fapt, a fost imparatul oualor, un gainar cu morga.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/imparatul-oualor-elemente-pentru-portretul-lui-adrian-nastase-1075693.html

Comments are closed.

%d bloggers like this: