Cutia Pandorei sau disolutia Ucrainei

Nu cred ca Vladimir Putin va sustine disolutia Ucrainei. Oricat ar fi de tentat sa incurajeze fortele pro-ruse, omul forte de la Kremlin stie ca un asemenea precedent ar putea cataliza tendinte similare chiar in Federatia Rusa. Exista o Constitutie a Ucrainei pe care, macar formal, gruparile controlate ori incurajate de Moscova trebuie sa o recunoasca. O scindare a Ucrainei ar insemna o falie in inima continentului european, o regandire a frontierelor si o sfidare geopolitica pentru toate statele limitrofe. S-ar deschide o cutie a Pandorei pe care nu stiu cine ar mai putea-o inchide. Nu cred ca oligarhii doresc dezintegrarea statului. Situatia e fluida, domneste incertitudinea. Revolutia Ucrainiana, asemanatoare si totusi atat de diferita de cele din 1989, continua.

Mi se pare mult mai probabila demisia lui Viktor Ianukovici, acum suspendat din functia de presedinte, organizarea rapida, in regim de maxima urgenta, a alegerilor in Ucraina. Mi se pare probabila (chiar vital necesara) formarea unui tribunal care sa examineze crimele comise de regimul Ianukovici impotriva populatiei civile, incadrabile in categoria crimelor impotriva umanitatii. Nu anticipez o sentinta, Ianukovici va recurge la toate armele retorice pentru a-si apara actiunile, dar cred ca va fi condamnat.

Am indoieli ca ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, a dovedit realism politic in clipa cand a pus presiune pe opozitia ucrainiana, de fapt pe societatea civila din acea tara, sa accepte acordul cu un regim disperat si ilegitim. Nu cred ca armata se pregatea sa impuna Legea Martiala. Cred ca a fost vorba de un imens bluff si ca dl Sikorski s-a lasat prins in aceasta poveste fara sa realizeze ca Ianukovici nu avea cum sa ramana in fruntea Ucrainei. Nu era si nu este vorba doar de opozitie, ci si de multi dintre cei care i-au fost pana recent lachei. Sindromul sobolanilor care parasesc o corabie ce se scufunda a fost, inca odata, confirmat.

Update: Viktor Ianukovici dispare din Kiev, se refugiaza in estul tarii, incearca sa ajunga in Rusia, esueaza. Va sfarsi ca Lin Biao, intr-un accident de avion? Va fi arestat chiar de garda sa pretoriana? La ora actuala, Ianukovici este stingheritor pentru toata lumea. Revolutionarii il vor dupa gratii, oamenii sai de pana mai ieri se spala pe maini de asocierea cu cel pa care istoria il va consemna drept calaul Maidanului. Timp in care, cea care i-a fost nemesis, Iulia Timosenko, revine triumfatoare la Kiev.

http://www.contributors.ro/global-europa/ma-doare-ucraina/

Despre dinamica Revolutei Ucrainiene, un interesant articol al unui expert, istoricul Andrew Wilson:

http://www.opendemocracy.net/od-russia/andrew-wilson/ukraine%E2%80%99s-2014-belated-1989-or-another-failed-2004

Pentru comentarii:

http://www.contributors.ro/global-europa/cutia-pandorei-sau-disolutia-ucrainei/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: