Ce-i de facut? Zbigniew Brzezinski si agresiunea lui Putin

De un acut si urgent realism este editorialul de azi din “Washington Post” semnat de Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru securitatea nationala in timpul Administratiei Carter, unul dintre cei mai avizati analisti ai comportamentului international al Kremlinului. Profesorul Brzezinski avertizeaza asupra similitudinilor socante dintre actiunile lui Putin din ultima saptamana (si nu numai) si agresivitatea imperialista a dictatorilor totalitari din secolul XX, inclusiv metodele mafiotice practicate de Hitler in atacul impotriva Cehoslovaciei independente.

Articolul este un semnal de alarma in ceea ce priveste efectele posibile (si probabile) ale unei agresiuni directe a Rusiei impotriva Ucrainei, inclusiv o incercare de schimbare de regim la Kiev, asupra Poloniei si Romaniei. Cu ani in urma, profesorul Brzezinski definea Europa Centrala drept regiunea situata intre Germania si Rusia.. Ceea ce se petrece acum cred, este o tentativa a Rusiei de a schimba directia politica a Europei Centrale. A nu veea acest lucru este o proba de grava, impardonabila miopie.

Zbigniew Brzezinski propune o serie de masuri imediate menite sa descurajeze regimul Putin si sa fortifice guvernul de la Kiev. Nu vorbe, ci fapte. Sunt propuneri lucide, venite de la un om care cunoaste subiectul in toate implicatiile sale, inclusiv cele psihologice.

As mai adauga remarcabila descriere a lui Putin ca un dictator in care se regasesc trasaturi proprii unor Mussolini si Hitler. Sunt cuvinte dure, insa pe deplin justificate. In “Evenimentul Zilei” voi avea, incepand cu aceasta saptamana, un serial despre Zbigniew Brzezinski ca strateg vizionar, bazat pe recenzia-eseu pe care am scris-o in revista “International Affairs” (Royal Institute of International Affairs, Chatham House) despre volumul “Zbig: The Strategy and Statecraft of Zbigniew Brzezinski”, editat de Charles Gati si aparut in 2013 la Johns Hopkins University Press.

http://www.washingtonpost.com/opinions/zbigniew-brzezinski-after-putins-aggression-in-ukraine-the-west-must-be-ready-to-respond/2014/03/03/25b3f928-a2f5-11e3-84d4-e59b1709222c_story.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/zbigniew-brezisnki-tismaneanu-ucraina-1085331.html

http://www.hotnews.ro/stiri-international-16725659-zbigniew-brzezinski-daca-ucraina-zdrobita-timp-occidentul-spectator-libertatea-securitatea-romaniei-poloniei-tarilor-baltice-vor-amenintate.htm

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: