Linsajul lui Andrei Plesu, idiotia morala si spatiul libertatii

“Pentru valet nu exista erou”–Goethe
“Si asta nu pentru ca eroul nu e erou, ci pentru ca valetul e valet”–Hegel

As dori sa clarific natura protestului impotriva linsajului mediatic organizat de “Antena 3”. “Antena 3” a devenit megafonul celor mai obscurantiste si nocive forte din societatea romaneasca. Este urmasa “Saptamanii” barbiste si a “Romaniei mari” in cea mai sordida faza acestei publicatii. Actioneaza cu biciul verbal asemeni hingherilor ideologi ai ceausismului. Campaniile isteroide ale acestei televiziuni sunt menite sa anihileze spatiul libertatii. Protestand impotriva acestui linsaj, aparam spatiul libertatii.

Mesajul GDS si al Revistei 22: “Grupul pentru Dialog Social si Revista 22 organizeaza duminica, intre orele 17.00-20.00, un MITING de SOLIDARIZARE cu Andrei Plesu si impotriva linsajului mediatic la care a fost supus. Va asteptam in Piata Universitatii, Zona Statui. Multumim tuturor celor care au semnat Apelul.”

Nu exista doua tabere echivalente moral, intelectual, valoric. Exista o tabara a demnitatii si una a lipsei de rusine, a insolentei agresive, a calcarii in picioare a valorilor. Cel putin asa privesc eu lucrurile. Cititi lista semnatarilor Apelului si veti vedea ca sunt persoane cu puncte de vedere diferite, uneori chiar opuse, in ceea ce priveste bilantulul presedintiei Basescu si nu numai asupra acestei teme. Exista insa un numar de valori ireductibile care i-au motivat pe toti sa semneze. Semnand, toti spun ca agresiunea contra lui Andrei Plesu este si una impotriva lor. Nu e o vorba fara noima. Daca nu credeau acest lucru, nu semnau. Andrei Plesu insusi a avut adeseori puncte de vedere critice in privinta lui Traian Basescu. La fel, a scris critic si despre Emil Constantinescu, ca sa nu mai vorbesc de Ion Iliescu, Victor Ponta si Crin Antonescu. A spus lucruri care nu au facut placere clasei politice. Andrei Plesu este un moralist, iar moralistii stingheresc, deranjeaza, adeseori irita. Se cunoaste refrenul: “Cine mai e si asta sa ne dea noua lectii?” In lipsa argumentelor, se recurge la ocara, la injurie, la cuvinte gen “suflete de slugi”…

Ceea ce este scandalos tine de un linsaj mediatic al unei personalitati pe drept cuvant respectata si admirata. Daca acest lucru se poate petrece impotriva lui Andrei Plesu, inseamna ca nu mai exista limite ale nerusinarii, ale infamiei. Tocmai de aceea am oferit link spre articolul profesorului Ioan Stanomir. A nu tacea cand se petrec asemenea atacuri abjecte tine de respectul pentru un om ca Andrei Plesu, desigur, de respectul pentru valoarea esentiala a civilitatii, dar si de auto-respect.

http://www.revista22.ro/articol-39239.html

http://www.lapunkt.ro/2014/03/13/despre-limitele-infamiei-andrei-plesu-si-datoria-solidaritatii/

http://www.revista22.ro/andrei-plesu-secaturile-lui-voiculescu-si-opiniile-la-romani-39280.html

Advertisements

One Response to Linsajul lui Andrei Plesu, idiotia morala si spatiul libertatii

  1. […] Tismaneanu ia pozitie in polemica starnita de atacurile ‘Antenei 3′ contra lui Andrei Plesu: ‘Nu exista doua tabere echivalente moral, intelectual, valoric. Exista o tabara a demnitatii […]

%d bloggers like this: