Lansare de carte la Timișoara

Marți, 10 iunie, de la ora 18:00 în cafeneaua librăriei Cartea de Nisip, politologul Vladimir Tismăneanu va lansa volumele, „Stalinism pentru eternitate” și „Diavolul în istorie”.
Vor vorbi: Mircea Mihăieș și Vladimir Tismăneanu

Stalinism pentru eternitate
Cartea reprezintă o lucrare de referință despre comunismul românesc, o istorie foarte bine documentată și extrem de clarș, care pornește de la perioada de ilegalitate a Partidului Comunist Român în anii ’20, descrie crearea unui stat sovietic satelit în anii ’40, ajunge la regimul poststalinist al lui Gheorghiu-Dej, apoi la cel de antireformă, militant stalinist, al lui Ceaușescu și la căderea violentă a acestuia în 1989. Vladimir Tismaneanu face mai mult decât sa disece în mod analitic odiseea politică a Partidului Comunist Roman. El caută și identifică etosul său particular: dimensiunile socială, psihologică și experimentală și expresiile politice ale autoimaginii sale de paria.

Diavolul în istorie 
Cu această carte, Vladimir Tismăneanu atinge cele mai grave acorduri ale angajamentului său moral în favoarea demnităţii şi a libertăţii omului. În Stalinism pentru eternitate, făcând istoria politică a comunismului românesc, autorul consacra un tip de analiză intens etică şi pasională, în care competenţa istorică se împletea strâns cu experienţa personală şi cu revendicarea dreptului sentimentelor morale de a avea o voce în istorie. Încă de atunci, prin stilul pasionat al analizelor sale, el încerca să ofere o voce publică sentimentelor pe care istoria secolului trecut le înecase în dispreţ: bunele sentimente morale.

VT

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: