Unde s-a inselat Putka (plus un caveat)

Nu cred ca Putin s-a asteptat la reactii atat de categorice din partea administratiei Obama si a Occidentului in genere. Masina de propaganda a dictaturii fesebiste a fost pusa la maxima turatie pentru a culpabiliza Kievul. Dupa ce i-a facut pe democratii ucrainieni “fascisti”, propaganda rusa incearca acum sa-i prezinte drept “teroristi”. Trucul nu a reusit. Iata ca si presa vestica de orientare de centru-stanga, in genere inclinata sa gaseasca scuze pentru actiunile lui Putka si ale gangsterilor sai si rezervata la capitolul sanctiuni, incepe sa se trezeasca. “’Russian Responsibility,’ declared El Pais, the leading newspaper in Spain, one of several nations in Europe that had previously offered tepid support for tough Russian sanctions. ‘What happened in European skies last Thursday . . . was a flagrant transgression of the status quo that has guaranteed the security of the continent since the end of World War II.’”

http://www.washingtonpost.com/world/europe/in-court-of-public-opinion-putin-goes-on-trial/2014/07/20/6849d4ff-cf71-43e9-aefd-154a172a1545_story.html

Caveat: Am urmarit cu maxima atentie declaratia presedintelui Barack Obama de astazi.Cam asa am perceput eu ce a spus presedintele SUA: e limpede cine ii sustine pe asa-zisii separatisti. E limpede ce influenta colosala are Putin asupra lor. Sa nu disperam, totusi. Sa ne rugam de Putin sa fie rational. Macar in ultimul ceas. In fapt, Putin este rational, asemeni organizatiei din care provine. Adica isi urmareste diabolic (cum spunea azi premierul ucrainian) scopurile. Nu era rational, in propria-i matrice ideologica, sa zicem Himmler? Ori Ejov? Multi s-au imbatat cu iluzia ca Stalin era “rational”. Altii, tot multi, credeau ca Hitler este, in felul sau, “rational”. Pentru acesti gangsteri, nu politicieni, ne place sau nu sa o admitem, nu conteaza forta ratiunii, ci doar ratiunea fortei.

Cum imi scrie un bun prieten: “Dar totul depinde de ratiunea lui Putin: daca Putin mai pastreaza un pic de ratiune, iar complexul militar-securistic rus nu e cu totul isterizat de nationalism si insetat de revansa si singe, atunci mai avem o sansa. Dar iarasi am ajuns in situatia de a ne ruga lui Dumnezeu ca agresorul sa mai aiba un pic de ratiune. Exact ca in 1938!” 

Comments are closed.