Tufă de Veneţia: Victor Ponta si istoria bolsevismului

Domnule Ponta, nu stiu cat va pricepeti la viituri, la fiscalitate, la politici sociale, la reducerea CAS, dar va garantez ca la istoria bolsevismului sunteti tufa de Venetia.

Exista oameni care nu-si vad lungul nasului. Altfel spus, personaje care incurca mereu borcanele. Una e sa conduci pe post de co-pilot o masina de curse si alta sa dai lectii de gandire politica. De fiecare data cand se refera la istoria sovietica, Victor Ponta gafeaza. Nu minor, ci monumental, astronomic. Cum si cand minte, o face galactic. Este motivul pentru care il numesc megaplagiatorul.

A facut-o in legatura cu medicii care se straduiau sa-i inventeze tot felul de alibiuri lui Adrian Nastase, i-a comparat cu cei prigoniti de Stalin in ultimul sau an de viata. Nu doar eu, dar cred si Ion Cristoiu i-a spus atunci ca daca nu stie despre ce vorbeste, ar face bine sa taca. Medicii evrei din serviciul sanitar al Kremlinului au fost acuzati, in februarie 1953, ca se ocupau cu otravirea liderilor bolsevici. Era o acuzatie halucinanta, expresia flagranta a paranoiei terminale a lui Stalin. Orice analogie cu medicii iubitori de Nastase si PSD este neavenita. As zice ca este chiar obscena.

Domnul Ponta insa este, cum stim, teribil de locvace, adica gura nu-i mai tace. Acum il felicita pe “boierul” Tariceanu ca a ramas fidel liniei PNL, adica a USL. Negasind o metafora mai fericita, Victor Ponta a decis sa se joace cu aceea a “deviationismului”, pacat capital in sectele comuniste. Iata ce-a spus la congesul fondator al unei factiuni ce-si zice “liberal-reformatoare”: “Mi-am adus aminte o fomulare celebra din urma cu aproape o suta de ani a unor bolsevici. Nu era vorba de Orban, Atanasiu si Petrache, ci de Lenin, Trotki si Stalin care spuneau ca deviationistii sunt cei care raman pe linia partidului dupa ce partidul si-a schimbat linia”.

E ca in bancurile cu Radio Erevan: nu, nici Lenin, nici Trotki si cu atat mai putin Stalin nu au spus acest lucru. Este vorba de un banc care circula in Moscova anilor 30, cand stalinistii ii acuzau pe criticii “plaiesului urcat in Kremlin” cum l-a numit poetul Osip Mandelstam pe genialissim, de tradari imaginare si conspiratii diabolice.

Bancul apare in amintirile marelui scriitor Arthur Koestler, l-am mentionat si eu in scrierile pe tema stalinismului. Suna cam asa: “Ce este un deviator? Un om care alearga mereu inainte fara sa priveasca inapoi sa vada daca partidul a cotit-o la dreapta ori la stanga”. Era legat direct de etichetarile staliniste ale devierilor trotkista si buharinista. Prima era socotita de stanga, a doua de dreapta. Evident, in parametrii sovietici…

Domnule Ponta, nu stiu cat va pricepeti la viituri, la fiscalitate, la politici sociale, la reducerea CAS, dar va garantez ca la istoria bolsevismului sunteti tufa de Venetia. Altfel spus, lasati-o moarta. Ori daca sincer va intereseaza subiectul, gasiti ragazul sa cititi “Dosarul Stalin”. Genialissimul generalissim”, cartea pe care am scris-o impreuna cu politologul Marius Stan, aparuta anul acesta la Curtea Veche Publishing. Veti invata multe de-acolo.

http://www.curteaveche.ro/carti/noi-aparitii/dosar-stalin-vladimir-tismaneanu-marius-stan.html

Bonus: Daca tot va plac bancurile din acele timpuri, tot gratie lui Koestler sa-l spunem si pe acesta.Ne aflam la Moscova, in anii 30. Sedinta de invatamant politic. Intrebari si raspunsuri. Ce inseamna cand se gaseste paine la oras si nu la tara? O deviere de stanga, trotkista. Ce inseamna cand se gaseste paine la tara dar deloc la oras? O deviere de dreapta, buharinista. Ce inseamna cand nu se gaseste paine nici la tara, nici la oras? Aplicarea corecta a liniei partidului. Ce inseamna cand se gaseste paine si la tara si la oras? Ororile capitalismului.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: