Patologia Felix sau blestemul tranzitiei romanesti

Cand scriu aceste randuri, verdictul justitiei pare iminent. Toate datele converg in aceeasi directie. Felix s-ar putea sa ajunga dupa gratii, alaturi de Adrian Nastase, Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vantu si alte personaje de acelasi gen. Toti acesti profitori au beneficiat de umbrela acelui sistem de maxim cinism si patologic clientelism pe care l-a pus in functiune fostul activist comunist Ion Iliescu, emanatia nomenclaturii, ajutat de “politicieni” gen Cozmanca si Hrebenciuc. Cel putin pana la alegerea lui Emil Constantinescu ca presedinte, serviciile de informatii au participat la acest sabat al coruptiei.

Toti acesti oameni au tratat Romania ca pe o prada, si-au construit averile prin tot felul de sarlatanii si matrapazlacuri, au profitat de laxitatea justitiei si de complicitatile oferite de baronii fesenisti deveniti caizi pesedisti. Ascensiunea lor s-a petrecut sub semnul dispretului total pentru lege, pentru procedurile legale si pentru normele impersonale care trebuie sa guverneze actul democratic. Lipsa de rusine a fost statuata ca reteta a succesului. Vulgaritatea limbajului s-a combinat cu practicarea tehnicilor de isterizare a populatiei. Aberatiile regimului pontocratic isi afla originea in paradigma obscenitatii publice (un termen propus de Andrei Plesu) dezvoltata de echipa felixiota.

Nimeni nu intruchipeaza mai terifiant abisul moral al tranzitiei decat patronul trustului “Intact”. Nu voi intra aici in analiza tenebroaselor dedesubturi securiste ale genezei averii sale post-decembriste. Nu ma voi ocupa nici de paienjenisul sulfuros al acapararii unor proprietati de stat si al unor privatizari mafiotice. Despre aceste lucruri trebuie sa vorbeasca justitia. Dar voi spune ca, prin eforturile sale de o demonica perseverenta, Dan Voiculescu a patronat poluarea sistematica a spatiului public romanesc, a incurajat delatiunile, santajul, calcarea in picioare a demnitatii umane.

Fac parte eu insumi din acea “categorie” pe care “Antenele” urii au identificat-o drept una a “dusmanilor poporului”. Este vorba de intelectualii care au refuzat sa participe la orgiile propagandistice anti-Basescu initiate de Felix si oamenii lui. Culpa noastra a fost ca nu am crezut si nu credem ca in ultimii zece ani Romania a trait intr-o dictatura. Mai grav, chiar daca putem fi in dezacord cu Traian Basescu asupra unor chestiuni, nu inchidem ochii asupura cauzei principale a urii pe care i-o nutresc Voiculescu, Ponta, Nastase, Severin, Copos, Vantu, Dragnea, Ilie Sarbu, Fenechiu, Tariceanu, Daniel Barbu, Ciuvica, Zoe Petre, Chiuaru, Ciorbea si ceilalti: apararea si consolidarea statului de drept, faptul ca Romania nu mai este o Biafra a justitiei.

Nu exista marsavie care sa nu fi fost proferata la adresa lui Andrei Plesu, H.-R. Patapievici, Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu si Mircea Mihaies. Nu exista infamie care nu fi fost azvarlita inspre ziarul “Evenimentul zilei”, catre Grupul pentru Dialog Social, catre revista “22”, catre platforma “Hotnews”. Din nefericire, intre cei care au marsat la aceste linsaje, ba chiar le-a savurat, s-a aflat si cel care si-a inchipuit ca va fi prezidentialul USL, Crin Antonescu. Acesta avea sa afle pe propria piele ce inseamna razbunarea patronului. Universul lui Felix se imparte in doua grupuri: slugile si inamicii.

In concluzie, Dragos Paul Aligica are dreptate cand scrie pe Facebook: “Condamnarea lui Voiculescu nu trebuie sa fie decat inceputul. Cea mai mare greseala: publicul sa se declare satisfacut de incarcerarea escrocului national si sa uite ce e mai important. Anume: Acest cancer public nu ar fi fost posibil fara complicitatea si suportul unui numar de colaboratori, indivizi de factura similara, egal responsabili pentru aceste imense ticalosii din care doar una e judecata azi.” Intr-adevar, Felix este doar varful unui aisberg al ticalosiei, mizeriei morale si turpitudinii.

O vraja, o nenorocire, un blestem pot fi destramate acum. Dar nu inchizand ochii asupra mlastinii care continua sa genereze miasme fetide si riscuri de epidemii.

Articol aparut in editia online a ziarului “Evenimentul zilei”:

http://www.evz.ro/patologia-felix-sau-blestemul-tranzitiei-romanesti.html

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: