Pentru Monica Macovei: Apel catre prietenii mei intelectuali

Nu va voi contrazice, dragi prieteni, aveti tot dreptul sa nu intrati din nou intr-o hora din care ait iesit vatamati, calomniati  netrebnic, atacati imund, loviti fara niciun fel scrupule. Ati fost scuipati la propriu si la figurat. S-au scris impotriva voastra lucruri mizerabile, ati fost abandonati in chip las de amici pe care i-ati crezut oameni de buna credinta. S-au scornit despre voi orori. S-au spus, de catre oameni care se jura ca sunt intelectuali, toate aberatiile lumii si in plus. Ati fost facuti “stipendiati”, “pupini”, sinecuristi”, “suflete de sclavi”, au fost calcate in picioae nu doar biografiile voastre, dar si acelea ale rudelor apropiate. Rudele voastre au devenit “agenti”, parintii vostri “spioni NKVD”. Vi s-a torpilat insasi identitatea. Vi s-au schilodit imaginile, vi s-au batjocorit numele, vi s-a negat dreptul la demnitate.

Ati  fost jigniti dincolo de orice mintea omeneasca poate imagina, s-au pornit impotriva voastra infernalele masinarii ale minciunii, s-au napustit emisarii neantului moral cu un zel ce tine de-acum de patologie. Dar va rog mult sa nu uitati un lucru esential: tot ce vi s-a intamplat i s-a intamplat si Monicai Macovei. S-au debitat despre ea enormitati care te lasa fara cuvinte. I s-a rescris viata dupa scenariile instructorilor urii. Nu va voi spune cine este Monica, stiti la fel de bine ca si mine. Cat se poate de concis, Monica este opusul lui Ponta. Ca vocatie, ca gandire, ca valori, ca optiuni, ca proiect.

Monica Macovei a fost ucisa in efigie de sute, poate de mii de ori. Tot ce este mai obscurantist, mai infect, mai ingretosator, mai toxic in Romania de azi, toti bigotii, fundamentalistii, toti maniacii resentimentului dezlantuit, toti oamenii subteranei, au lovit si lovesc in ea, o ridiculizeaza, ii terfelesc numele si renumele. Si totusi, Monica nu cedeaza. Apelez la voi sa nu cedati.

Iesiti din justificata voastra tacere, spuneti public pe cine sustineti. Este o sansa care s-ar putea sa nu se mai repete intr-un viitor previzibil. Miza acestor alegeri prezidentiale este libertatea, pluralismul, viitorul tarii ca stat democratic. Apelez la voi sa nu taceti. Tacerea nu este o solutie. Daca nu noi cine? Daca nu acum, cand?

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: