Alfabetul extremist: Anticapitalism, antiliberalism si antisemitism

Caruselul ideilor, angajamentelor si patimilor politice in veacul XX este ametitor. Mai ales cand vine vorba de radicalisme, de de pasiuni, iluzii si minciuni, spre a relua titlul cartii postume a lui François Furet. Hitler ar fi spus ca dintr-un comunist poate face un bun nazist, niciodata insa dintr-un social-democrat (apud Herrman Rauschning). Jacques Doriot (1898-1945), fascistul francez, fusese membru al CC al PCF si deputatul circumscriptiei rosii, St Denis. Mussolini a pornit ca socialist radical, chiar internationalist. A fost idolul tinerilor Gramsci si Togliatti.

Nicola Bombacci a fost comunist, dar a murit impuscat, in aprilie 1945, ca ideolog al odioasei Republici de la Salo, socialista,  fascista si exterminista, infratit cu amicul sau Benito, reintors la fantasmele rosii ale junetii sale, sub patronaj nazist. Chiar A. C. Cuza, antisemit epidermic, era, in junete, un fel de socialist. August Bebel a spus, si nu gresea, ca antisemitismul e socialismul prostilor. Stalin l-a definit drept canibalismul epocii noastre, doar ca nu a ezitat sa devina el insusi canibal. Denigrat de stanga, Friedrich Nietzsche a fost criticul cel mai virulent al antisemitismului. L-a dispretuit visceral. Il considera vulgar, resentimentar, abject. Nu insa si contemporanul sau, Karl Marx, cel care echivala, asemeni lui Richard Wagner, Banul cu Evreul.

Anticapitalismul, antiliberalismul si antisemitismul unesc cele doua extreme (nu doar ele, dar in primul rand ele). Crimele in masa ale secolului XX s-ai produs in numele acestor trei “anti”. Ideologul en titre de la “CriticAtac”, Florin Poenaru, a scris mai demult ca anticomunismul ar fi echivalentul contemporan al antisemitismului interbelic. Nu cred ca i-a citit pe Peter Viereck, Norman Cohn, Jacob L. Talmon, George Mosse si Zeev Sternhell. Daca i-ar fi citit, n-ar fi emis o asmenea ineptie. S-a suparat cand i-am replicat ca echivalentul contemporan este chiar antisemitismul, o obsesie perena, adeseori deghizat in anti-sionism. De pilda, la maestrul Claude Karnoouh, aparatorul negationistului Holocaustului, Robert Faurisson. Exemplele abunda. Extremismul functioneaza ca un alfabet: spui a, urmeaza b, si c, si d etc

Comments are closed.

%d bloggers like this: