Mesaj către Doru Mărieş: Revoluţia civică şi etica neuitării

Pe 16 noiembrie 2014, majoritatea cetăţenilor României au votat in chip responsabil impotriva iresponsabilitătii. Tinerii care au scandat “Victor Ponta pentru noi/Este Ceauşescu doi” nu erau născuţi atunci cand Ceauşescu a ordonat băile de sange de la Timişoara si de aici, din Piata Universităţii. Nu erau cei mai multi născuţi când groparul Revoluţiei Române, Ion Iliescu, a adus, in iunie 1990, minerii, indrumaţi si manipulaţi de vechii si noii securisti, pentru a strivi societatea civilă românească.

Ii scriu acest mesaj bunului meu prieten Doru Mărieş spre a-l incredinţa pe el, pe membrii Asociaţiei 21 Decembrie si pe toţi cei care cred in ceea ce Monica Lovinescu a numit etica neuitării că sunt deplin solidar cu valorile pentru care luptă. Sunt valorile lui Corneliu Coposu, Constantin Ticu Dumitrescu, Vasile Paraschiv, ale minerilor din Valea Jiului din august 1977 si ale protestarilor de la Braşov din noiembrie 1987. Sunt valorile Proclamaţiei de la Timişoara din martie 1990. Sunt valorile anticomunismului civic-liberal. Sunt valorile care ne duc spre Vest, nu spre Est.

 

Baricada Memoriei la Intercontinental, 21 decembrie 2014 (Foto: Marius Stan, RFE/RL)

Statul de drept este azi o realitate in România datorită luptei lor, a unor oameni ca Traian Băsescu, Monica Macovei, Laura Kovesi, Daniel Morar, spre a-i numi doar pe aceştia, deşi numărul lor este mult mai mare. Revolutia civică actuală este continuarea revolutiei anticomuniste din decembrie 1989. Mă inclin in fata memoriei victimelor de atunci cu pietate, cu gratitudine, dar, mai ales, cu speranta că pontocratia va fi invinsă. Depinde doar de noi ca acest lucru să se intample.

Cu fraterne sentimente,

Vladimir Tismaneanu

Washington, DC

20 decembrie 2014

http://www.asociatia21decembrie.ro/2014/12/comunicat-de-presa-41/

Comments are closed.

<span>%d</span> bloggers like this: