Despre Tisminetzky venit pe tancuri sovietice (Un articol de Dragos Paul Aligica)

Prieteni, daca tot s-a insistat pe asta si nu ma lasa in pace, am de spus si eu ceva despre noua explozie de retorica fetida si noile evidente ale legaturilor dintre discursul si atitudinile mediatice oportunist-infactional-corupte de tip Antena 3/clanul Voiculescu si populismul, xenofobia, antisemitismul si nationalismul patologic latente in unele straturi si grupuri sociale, unele cu pretentii si aspiratii publice. Deci cand mie imi vii cu argumente de tip Tisminetki si tancuri sovietice, cand antisemitismul, tribalismul si nationalismul patologice si isteria indusa de ele devin esenta retoricii si pozitiei tale, mie nu imi spui nimic nici despre tema in discutie si nici despre Tismaneanu. Imi spui ceva despre tine. Cine esti sau mai bine zis cine nu esti. Ca nu ai inteles nimic. Nici despre tine, nici despre cei din jur, nici despre lumea in care traiesti. Cat de primitiv, cat de rudimentar, cat de inadecvat aspiratiei de civilizatie si mentalitatii lumii moderne esti de fapt.

Pana la urma diferenta dintre noi si ei -acesti trogloditi semiliterati si semialfabetizati cu acces la internet si platforme mediatice- este asta: Noi suntem cel putin in aspiratie oameni urbani, civilizati, educati sa supunem unui minim control rational emotiile si instinctele noastre tribale. Intelegem ca individul, persoana este ceea ce conteaza ultimamente, ca etnia, rasa, familia sunt secundare. Ca omul civilizat exact prin asta se deosebeste: capacitatea de a transcende datele biologice si de circumstante etnic-sociale si de a deveni o persoana prin exercitarea (fie si imperfecta) a ratiunii, vointei, intelectului si pasiunilor. Suntem oameni care incearca in masura puterilor sa aiba un comportament rezonabil si responsabil social in ideea ca suntem toti imperfecti in incercarea de a convietui sub un sistem de reguli sociale (unele ale statului de drept altele pur si simplu conventii sociale tacite ale oamenilor civilizati).

Asadar, noi spre deosebire de ei, intelegem ca un individ este cu atat mai meritoriu cu cat reuseste sa-si depaseasca conditia sociala, etnica, familiala si biologica. Daca ai reusit sa-ti destupi mintea si sa depasesti propaganda nationalista a regimurilor trecute si nu ai devenit o drona intoarsa cu cheia de populisme si ideologie sablonarda menita sa manipuleze mase lispite de discernamant, cu atat mai meritoriu este profilul tau uman. Sau: daca ai avut parinti legionari dar ai resuit sa te rupi de cele auzite zilnic in familie si au constituit mediul tau de formare, cu atat mai meritoriu esti ca individ. Esti de admirat. Sau: Daca ai daca ai avut parinti comunisti dar ai resuit sa te rupi de cele auzite zilnic in familie si au format mediul tau de formare, cu atat mai meritoriu esti ca individ. Esti de admirat. Samd.

Iata de ce, dincolo de toate slabiciunile si scaderile sale, inerente oricarei fiinte umane, il respectam il admiram atat de mult pe Vladimir Tismaneanu. E un exemplu si un motiv de speranta. Oamenii nu sunt predeterminati genetic sau social. Fiecare generatie si fiecare individ poate depasi trecutul, invata din istorie, reinventa universul sau privat si contribui constructiv pe masura posibiliattilor si experientei la universul public. Toti suntem intr-o forma sau alta un Tismaneanu. Toti avem ceva de depasit si reinventat.

Pe scurt: Noi suntem oameni civilizati, occidentalizati, gandim ca indivizi si persoane cu profil propriu si ii judecam pe ceilalti la fel. Le acordam aceasta onoare si privilegiu: ii privim si judecam pornind de la asumptia ca sunt indivizi, persoane nu reprezentanti modali ai unei colectivitati, clase, entnii, rase, familii sau trib. In felul asta ne respectam si pe noi si pornim cu prezumptia de respect si fata de semenii nostri. E minimum din ceea ce putem face ca oameni civilizati.

Ei, pe de alta parte, sunt exact ceea ce discursul lor spune despre ei ca sunt. Nu putem decat spera ca poate, candva, cumva isi vor putea despasi conditia primitiva si abjecta.

http://www.blogary.ro/editorial/despre-tisminetzky-venit-pe-tancuri-sovietice/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: