Ce înseamnă un intelectual public: Andrei Oişteanu decorarea lui Octav Bjoza, consilierii lui Klaus Iohannis, moartea lui Ioan Petru Culianu si fundamentalismele religioase

Într-un interviu acordat Magdei Grădinaru, pentru Jurnalistan.ro,  cunoscutul istoric al religiilor, eseist si intelectual public Andrei Oişteanu consideră recenta decorare de către preşedintele Klaus Iohannis a d-lui Octav Bjoza drept “o greșeală”. Referitor la controversatele declarații ale d-lui Bjoza pe tema “moralității legionare”, Andrei Oişteanu le consideră “un scandal“.

Am stat și m-am gândit. Nu numai că Bjoza a participat la comemorări legionare, dar a declarat că toată structura sa morală a fost forjată de legionarii pe care i-a întâlnit în închisori. A spune asta sau mai exact a spune doar asta despre legionari este mai mult decât un tablou incomplet, este un scandal. Dacă spui și alte lucruri despre legionari, să zicem că faci un tablou echilibrat. Cred că a fost o greșeală. Președintele a vrut să dea un semn, nu cred că președintele a fost de rea-credință, cred că nu a știut. Ar fi putut găsi o soluție, decora întreaga Asociație a Deținuților Politici”, este de părere Andrei Oişteanu.

Cât priveşte citarea trunchiată dintr-un text publicistic al poetului Mihai Eminescu, Andrei Oişteanu o consideră o “gafă”.

Gafa ar fi putut fi că articolul respectiv era un articol anti-liberal. Eminescu, știm că a fost un anti-liberal, un conservator înrăit, asta e, președintele a trebuit să facă acest slalom și să decupeze un text al lui Eminescu”, declară Oişteanu.

Întrebat dacă administraţia prezidenţială ar trebui să fie mai “prudentă” în astfel de chestiuni, Oişteanu menționează echipa de consilieri de la Cotroceni.

Eu am semnat și un protest în privința alegerii domnului Mihalache în această postură, ca atare în domnul Mihalache nu am încredere. În privința celorlalți, să lăsăm timpul să decidă”, spune Oişteanu.

Textul complet al interviului poate fi citit aici:

http://www.jurnalistan.ro/2015/01/22/interviu-andrei-oisteanu-despre-legionarismul-lui-eliade-asasinatul-neelucidat-al-lui-culianu-si-ortodoxism-in-zilele-noaste/

Comments are closed.

%d bloggers like this: