Direct, deschis, transant: Dragos-Paul Aligica despre evolutiile recente

“Sa comentez totusi si eu ceva despre evolutiile recente. Am comentat de atata vreme toate gainariile si nimicurile publice din tara, nu are rost sa las impresia ca m-as feri s-o fac acum. Asadar:
1. N-am treaba cu problemele de justitie si drept penal sau civil ale d-nei Udrea. Justitia va clarifica lucrurile. Politic insa, Udrea este acuzata, judecata si deja condamnata. Mai bine spus autocondamnata. Femeia a recunoscut scris (daca inteleg bine de la confidentul dumneaei, d-l Cristoiu) ceea ce era evident public: Ca a manevrat politic pro-Ponta. A creat o masiva operatie politica (un partid!) folosind, manipuland, batandu-si joc in ultima instanta de buna credinta si loialitatea politica a zeci de mii de oameni. Oameni care in majoritate covarsitoare erau structural, furibund si radical impotriva lui Ponta si a intregii retele aferente. Au fost pusi sa lucreze politic in favoarea acestuia!
Este ceva strigator la cer. O asa perversiune sau pervertire sau manipulare a vointei politice si electorale a aproape 5% din electoratul participant la vot este dupa stiinta mea unica. Oamenii acestia au toata simpatia si intelegerea. Buna lor credinta, increderea, loialitatea lor au fost calcate in picioare si folosite in cel mai josnic mod cu putinta. Au fost trimisi sa lupte politic, sa se expuna personal si social, sa indure un context toxic si umilinte publice sa-si asume riscuri sociale, economice si existentiale. De ce?
Nici macar machiavelism nu se poate numi asta. Ptr ca machiavelismul in adevaratul sens are de a face cu “ratiunea de stat”. Scopul scuza mijloacele cand scopul are in vedere un bine public sau o ratiune de stat. Nu e cazul. Deci: toata simpatia si intelegerea pentru vicimele escrocheriei politice a d-nei Udrea, nici cea mai mica intelegere sau simpatie pentru escrocherie si arhitectii ei.
2. Tot felul exaltati si incontinenti verbal ai “analizei politice” ii tot dau zor cu “demolarea mandatului lui Basescu” si alte variatiuni pe tema asta. Lasand isteria, propaganda, si prostia la o parte sa ne uitam la datele empirice, la realitatea din teren:
Ancorarea pe axa nord-atlantica a tarii e neschimbata si intarita. Stoparea ofensivei ruse vad ca a functionat si functioneaza. Defensiva si contraofensiva romaneasca in Basarabia tot aia. Criza economica majora si stabilitatea economica au fost si sunt sub control. Vantu, Voiculescu, Nastase, fenechii, rusanii etc. etc. canalii si escroci publici, in puscarie. Elita politica cu spaima de justitie si musca puscariei pe caciula. Elita impostoare si corupta a fost demascata public, valul s-a ridicat, omerta a fost rupta, si acum toata lumea care are ochi de vazut vede clar pe ce stam si nu mai are scuze.
Actualul prim ministru si complicii sai asteapta sa cada ghilotina si asupra lor. Asociatii presedintelui si presedintele insusi sunt acum pasibili de a fi tinta sistemului de justitie si anticoruptie pus in miscare: tepele promise au fost puse in piata publica si acum functioneaza atat de bine ca nu mai discrimineaza. Deci care e problema cu mandatul si consecintele acestuia? Cu ce schimba lucrurile mari, adanci cele care conteza faptul ca inca o retea de coruptie cade in fata sistemului de justitie? Ca insusi presedintele si oamenii sai sunt supusi aceluiasi tratament ca toti cei suspecti de maversatiuni politico-economice?!
Vorbim asa, ca sa avem ce spune. Luati de val si un pic dezaxati de context. Personalizand si luand in nume propriu totul si toate. Prinsi pana la gat in agitatie, vrem sa fim analisti si sa intelegem ce si cum, fara sa analizam insa nimic. Fara logica si argumente. Mai vrem sa mai explicam si altora cum vine treaba. Ies cuvinte si judecati din noi eludand total creierul sau practicile aferente gandirii.”
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: