Nimeni nu se poate simți confortabil într-o țară în care un ambasador își imaginează că e șeful Cenzurii (un articol de Radu Vancu)

Când un ambasador SUA spunea, în octombrie 2012, un lucru de un bun-simț evident, anume că alegerile din decembrie sunt cruciale în a ține România pe  un curs civilizat și stabil, membrii USL reacționau vehement, acuzându-l că e „complet deplasat”, ba chiar că și-au „stricat dimineața amintindu-și că mai există Gittenstein în România”. Trusturi întregi de presă se isterizau pe tema „amestecului în treburile interne”, clamau că „noi nu primim lecții de la nimeni”, Statele Unite deveneau imediat „Înalta Poartă”, iar puținii care îndrăzneau să observe că dl Gittenstein a spus un lucru de bun-simț erau fără întârziere taxați de turciți vânduți ocupantului străin.

Acum, când un ambasador al Rusiei e la fel de evident lipsit de bun-simț și într-adevăr „complet deplasat”, jignind direct doi cetățeni români critici la adresa lui Vladimir Putin (ceea ce-i transformă, în viziunea ambasadorului rus, în „bădărani” – o treaptă mai sus ca intensitate față de „golani”, ce-i drept), tăcerea acelorași trusturi de presă față de insolența lui Oleg Malghinov e asurzitoare.

Există în România ultimilor ani trusturi de presă radical anti-americane; e, firește, dreptul lor. Să ne imaginăm însă că, după ce unii dintre colaboratorii lor l-ar fi făcut cu ou și cu oțet pe Barack Obama, ambasadorul SUA i-ar numi pe respectivii opiniaștri „orice bădărani” și ar da indicații de restrângere a libertății de exprimare și a politicii editoriale a publicației/postului TV în cauză.  E ușor de închipuit ce apocalipsă mediatică ar urma, cum s-ar activa de îndată toți bunii noștri anti-americani, de la dl Radu Tudor, autor de scrisori deschise către ambasadorul Gittenstein, până la dl Ciuvică, pentru care e o evidență că și Barack Obama, și Congresul sunt o clică băsistă. Exercițiul de inchiziție telegenică al dlui Gâdea e de la sine înțeles, nu mai insist. Ar ști cu toții să sublinieze apăsat, și pe bună dreptate, că astfel de atitudini față de cetățenii români și față de instituțiile de presă din România sunt inadmisibile.

Aș exagera dacă aș spune că mă întreb de ce tac toți acum atât de adânc. Știu de ce tac: din două motive pe care ei le consideră axiomatice.

1) Din punctul lor de vedere, dacă ambasadei SUA nu-i e permis nici măcar să spună lucruri de bun simț, ambasada Rusiei are dreptul să spună orice nesimțire. Nu vă întrebați de ce, pentru ei se cheamă geostrategie de inefabilă sofisticare.

2) Din punctul lor de vedere, cetățenii români care l-au susținut pe Traian Băsescu merită orice fel de tratament. Și nici măcar nu-s așa de sigur că, pentru ei, „băsiștii” sunt cetățeni români.  Și vă vor replica pe deasupra că, de vreme ce băsiștii-s filo-americani, și-au cerut singuri tratamentul delicat aplicat de admirabilul diplomat rus.

Știind cât de convinși sunt de cele două axiome, nu mă mir de lipsa lor de reacție.

Mă întreb însă dacă și instituțiile statului sunt la fel de convinse de aceste două axiome. Oare nu e cazul ca Ministerul de Externe și Președinția să reacționeze la această declarație? Domnule ministru Bogdan Aurescu, domnule prim-ministru Victor Ponta, domnule președinte Klaus Iohannis – vi se pare admisibil ca niște cetățeni români și instituții de presă din România să fie jignite astfel de către un ambasador, fie el și al Rusiei?

Sau trebuie să ne așteptăm ca, de azi înainte, orice tratament al Rusiei la adresa noastră să devină admisibil, indiferent de natura lui – doar pentru că e al Rusiei?

Nu e vorba doar de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan, după cum nu e vorba doar de Contributors. Nu contează cât de simpatici vă sunt autorii și site-ul în cauză. Nimeni nu se poate simți confortabil într-o țară în care un ambasador își imaginează că e șeful Cenzurii.

Dacă vă veți cenzura orice reacție oficială, înseamnă că imaginația lui nu e în fond așa de creatoare. Și că „orice bădărani” vi se pare o etichetă admisibilă pentru cetățenii țării pe care o administrați. Chestiune care, pentru imaginația mea, ar fi și surprinzătoare, și deplorabilă.

Asta nu e țara lui „orice bădărani”. Demonstrați-i domnului ambasador. Demonstrați-ne-o.

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/%e2%80%9eorice-badarani%e2%80%9d/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: