E noapte, e tarziu si e frig…

 Un dialog spontan cu Stefan Agopian despre tortionari, intelectualii marxisti si insomniile dialectice (derulat pagina mea FB)

Stefan Agopian: Cazul Visinescu” va creea multe insomnii printre fosti! Se vor gindi, daca pe asta l-au luat la virsta lui, nici eu nu mai am mult. Macar atit, dar n-as vrea sa fiu in somnul lor!

Vladimir Tismaneanu: Da, Stefan Agopian, vor avea insomnii dialectice 🙂

Stefan Agopian: Hegeliana sau marxista?:)))

Vladimir Tismaneanu Lukacsiana, adica hegeliano-marxista 🙂

Stefan Agopian: Sa nu exageram! Pe Lukacs l-au citit ungurii si apoi occidentalii, ai nostri ascultau, cel mult, Maria Tanase.:)))

Vladimir Tismaneanu: Ion Ianosi, cel venerat de neo-stangisti, il citea pe Lukacs, chiar si cand era instructor la sectia cultura a CC al PMR. Nu-i placea, dar il citea. Trebuia sa stie ce e de combatut smile emoticon

Stefan Agopian: Vladimir Tismaneanu La el ma gindeam chiar in momentul acesta. Si la Cornea, si la Paul Georgescu…si chiar si la mine…nu mi-e rusine s-o spun.

Vladimir Tismaneanu: Cornea e un apostat, Paul G. n-a mai apucat “timpurile noi”, Ianosi e intepenit in ale sale obsesii. Iar noi doi, Stefan, mereu in cautare…

Stefan Agopian: Eu ma gindeam la tortionari, nu la intelectualii marxisti, care dorm linistiti,fiecare in cerul lui.

Vladimir Tismaneanu: Pai tortionarii fara intelectualii marxisti ar fi fost doar niste banditi de drumul mare. Ideologia i-a otelit, le-a oferit justificari sociale ptr ale lor sadisme personale…

Stefan Agopian: Asa-i,dar fara un Paul Georgescu o multime de scriitori, de la Preda la Nichita,n-ar fi existat. Si nici macar eu…Paul G. credea in ceva si i-ar fi omorit pe toti aia care erau contra.Da’ cind venea vorba de scriitori uita doctrina!

Vladimir Tismaneanu: Asa era, in fond, si Brecht…

Stefan Agopian: Cind a citit Sara in manuscris m-a sunat si mi-a spus:”Ca marxist te-as baga in puscarie, ca om de cultura, te felicit. Da-i drumu’!”

Stefan Agopian: Alt ticalos!:))) Cica ii scriau muierile piesele, Opera de trei parale, de ex.

Stefan Agopian: Cred totusi ca porcaria aia numita <Cercul de creta caucazian> a scris-o el.

Stefan Agopian La noi e 1-40 spre dimineata! Ma culc. Zi buna!

Vladimir Tismaneanu: A scris, in anii 30, ori poate ceva mai devreme, o piesa impreuna cu Hanns Eisner (cel care avea sa compuna muzica ptr imnul de stat al DDR), intitulata “Die Massnahme”. Koestler spune, in memoriile sale, ca nu stie o mai abjecta apologie ptr epurarile staliniste si ptr cultul delirant al Partidului. Si totusi, Hannah Arendt are un eseu superb despre poetul Brecht…

Stefan Agopian N-am adormit inca:))) Mai sint inca o multime de prosti care stau in curul lui. Chiar si pe la voi,in State. Ce sa le faci? Asta-i viata! ar zice un rabin batrin si un popa armenesc, la fel de batrin.:)))

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: