Profesorul API (“Sepilov care li s-a alaturat”), in echipa Nisto-Rembo

Profesorul Adrian Paul Iliescu (API) a devenit editorialist la un ziar care, vai,  se mai numeste Cotidianul. Ce rapida raliere, ce prompt angajament! Reiau aici, cu adaugiri,  ce-am postat pe blogul lui Ioan T. Morar.

Ar merita spus ca prof. API este unul dintre autorii volumului “Iluzia anticomunismului” (Ed Cartier, 2008), coordonat de domnii Ernu, Rogozanu, Siulea si Tichindeleanu. In contributia sa, prof. API respinge interpretarea socialismului de stat (deci a dictaturii conmuniste in limbaj mai normal) din Raportul Final. Dupa prof. API, a fost vorba de o reala modernizare, iar costurile umane nu-l privesc. Victime, masacre, exterminari in masa? Not for him. Crime contra umanitatii? Lasati-o balta.

Spre deosebire de prof. API (caruia i-a ripostat, daca nu ma insel, pana si colegul de volum, dl Gabriel Andreescu), un Ken Jowitt (Emeritus, Political Science, Berkeley; Senior Fellow, Hoover Inst.) a demonstrat ca leninismul a dus la o dezvoltare (modernizare) falsa, cu efecte tragice si mosteniri greu surmontabile (misdevelopment). Daca vreti,  o modernizare avortata.

But Professor API knows better. Exact acum zece ani, in toamna anului 1999, am participat la o conferinta organizata de Fundatia Culturala Romana pe tema revolutiilor care au distrus regimurile leniniste din Europa de Est si Centrala.  Intre invitati se afla si marele filosof politic francez Claude Lefort (e meritul lui Bujor Nedelcovici de a fi adus la acel eveniment un grup extraordinar de ganditori francezi)  Lefort a  vorbit despre totalitarism. Prof. API era si el acolo, poate ca a si luat cuvantul. La sfarsit,  am avut o scurta conversatie si mi-a spus, pe un ton de superb plictis, despre interventia lui Lefort: “Cate banalitati! Cate platitudini!”

Profesorul API este cool, nu se emotioneaza, il lasa indiferent ideea de compasiune. In plus, este convins ca se situeaza, el si Ion Ianosi, deasupra lui Lefort, a lui Castoriadis, ca i-ar putea da lectii Hannei Arendt. Este de fapt discipolul fidel nu doar al lui Ion Ianosi, dar si al celui care inca mai este membru al Academiei Romane, C. Ionescu-Gulian, groparul filosofiei romanesti in cea mai neagra era stalinista. 

Cum spuneam, prof.  API,  i-a atacat continuu pe Horia Patapievici, pe Traian UngureanuMircea Mihaies, pe Gabriel Liiceanu, pe mine si alti colegi mai tineri, fiind unul dintre admiratorii filosofului marxist impenitent Ion Ianosi. Nu e grav, e dreptul lui, dar ramane faptul ca in trei decenii, sa zicem, prof API a fost asiduu ceausist, expert in “ateism stiintific”  (deci nu marxist critic, nu neo-marxist), apoi filosof analitic, apoi conservator, apoi, de passage, un pic liberal, iar acum a devenit un campion al Noii-Vechii Stangi…

Ma rog, sa-l numim ideologul factiunii Nisto-Rembo. Un fel de “Sepilov care li s-a alaturat”, cum se spunea candva despre “grupul fractionist, antipartinic si fara de principii” format din Molotov-Malenkov-Kaganovici-Bulganin-Pervuhin si “Sepilov care li s-a alaturat”.

Comments are closed.