Victor Ponta, la “stanga-stanga”, langa Iliescu

Citesc stirea de mai jos. Ma frec la ochi si ma intreb, cum e posibil ca un om tanar, cu lecturi si nu lipsit de experienta, nu realizeze anacronismul personajului politic Ion Iliescu.  Spre a folosi conceptul profesorului Ken Jowitt (New World Disorder: The Leninist Extinction, University of California Press, 1992), Iliescu apartine speciei dinozaurilor bolsevici.  O specie apartinand unei alte lumi si epoci.  Mi-e greu sa cred ca Mircea Geoana ar fi facut vreodata o asemenea declaratie.  Dar Geoana, oricum am vedea itinerariul sau, nu este un ideolog. Cata vreme Victor Ponta pare sa fie plamada din acea materie din care sunt facute “documentele de partid”.  Intrebarile care se pun sunt: Care stanga? PC al Federatiei Ruse? PC din Grecia? PC din Portugalia? Rifondazione Comunista?  PC al Boemiei si Moraviei?  Colonelul Chavez?  Evo Morales?  Daniel Ortega?  Tariq Ramadan?  Fidel si Raul Castro? Antiglobalistii si anticapitalistii uniti sub steagul antiamericanismului, antieuropenismului si al antisemitismului?  Aproba Victor Ponta lichidarea social-democratiei autentice din Romania intreprinsa de PCR, un partid din ale carui structuri supreme Ion Iliescu a facut parte vreme de decenii?  In plus, sa-i reamintim lui Victor Ponta ca Iliescu era la “stanga-stanga” inca din 1946, deci in urma cu mai bine de 60 ani, cand PCR masluia alegerile, cand era impusa de fapt sovietizarea tarii sub masca electorala (cum stim, alegerile au fost furate fara urma de rusine). 

In 1946, Ion Iliescu era in conducerea organizatiei de elevi nascocita de comunisti(UER). Peste doar cativa ani, elevi de liceu, in gesturi sublime pentru care au platit cu arestarea si cu ani de temnita, au incendiat arhiva UER sperand sa amane totala inregimentare.  Aceste gesturi apartin unei istorii a onoarei in Romania.  Va apare in luna iunie la editura Curtea Veche si va fi lansata la Bookfest, rascolitoarea carte a Lacramioarei Stoenescu despre acele grupuri de tineri rezistenti (intre care, la loc de cinste, Marioana Cantacuzino, viitoarea scriitoare Oana Orlea).  Iliescu era un fanatic sprijinitor al stalinismului. Era un true believer, un zelot, un militant fara indoieli, un “soldat devotat al revolutiei proletare”.  Pentru el si cei ca el, steagul partidului “a luminat mereu in zare”… A participat direct la represiunile anti-studentesti din 1956-1960.  A fost prim secretar al CC al UTC si Ministru pentru problemele tineretului.  A fost secretar al CC al PCR insarcinat cu propaganda.  A initiat si a condus actiuni anti-studentesti in 1968 si chiar mai tarziu in numele “asanarii strazii”.  A participat cu zel la cultul personalitatii lui N. Ceausescu (a se citi discursurile sale la congresele PCR si la cele ale “culturii si educatiei socialiste”).  A fost secretar cu propaganda al judetului Timis prim-secretar judetean la Iasi.  Nu a fost niciodata sanctionat pentru vreo “abatere”.  A refuzat sa semneze “Scrisoarea celor 6”.   A deturnat in directia “perestroikista” Revolutia din decembrie 1989 instigand continuu la ura de clasa si mobilizand resentimentul social (sprijinitorii sai au scandat lozinci de trista amintire precum “Noi muncim, noi nu gandim”).  A adus minerii la Bucuresti in iunie 1990 pentru a distruge democratia.  A patronat puterea mafiotica a unei nomenklaturi renascute si revansarde.  Se identifica Victor Ponta cu un asemenea “model”? (VT)

Eu sunt langa domnul Iliescu acolo, la stanga-stanga

Intrebat daca isi asuma PSD in intregime, cu tot cu Ion Iliescu, Ponta a raspuns ca el se afla alaturi de liderul de onoare al PSD, “la stanga-stanga”.

“Da. Dl Iliescu chiar a fost de stanga de 60 de ani de cand face politica. Iar eu personal cred intr-o ideologizare mai puternica a PSD-ului si o consecventa mai mare fata de ceea ce spune stanga. Macar sunt consecvent cu mine insumi, ceea ce e important”, a sustinut liderul social-democratilor.

Comments are closed.