6 minute de delir: Urlete, isterie, palmuirea legii

Exista imagini in fata carora ramai efectiv fara cuvinte.  Priviti halucinanta scena de la incercarea de evacuare a sediului PRM, urmariti gesticulatia lui Vadim Tudor, tranzitiile subite de la furie apoplectica la bufonerie isterizata.  Un comportament  de macho turbat, specific pentru fantasmele militarismului falocratic cu nostalgii anotonesciene si ceausiste.  Daca ar putea, ar infiiinta maine (ori chiar azi) lagare in care sa-i expedieze pe toti cei care indraznesc sa i se opuna. Ar face-o cu sprijinul securistilor pe care i-a cultivat cu fraterna dragoste de-a lungul atator decenii, inca din perioada cand scria articole huliganice la “Saptamana” lui Eugen Barbu.  Pe cine blameaza Vadim?  Evident, pe Traian Basescu.  Ma mir ca n-a vorbit inca de Marko Bela, de GDS ori de Fundatia Soros.

Acesta este europarlamentarul peremist, personajul tragicomic cu vocabular de birjar, demagogul care a ajuns in turul doi la alegerile din 2000, vicepreseintele Senatului Romaniei pana in decembrie 2009, decorat de Ion Iliescu cu “Steaua Romaniei”, sicofantul de serviciu al ceausismului,  sabotorul en titre al condamnarii comunismului, propagatorul xenofobiei, al antisemitismului in formele cele mai vehemente.  Nu cred ca s-a mai intamplat ceva similar in vreo alta capitala din lumea post-comunista. Ori, daca s-a intamplat, presa democratica si societatea civila au reactionat imediat cu oroare, indignare si revolta.

http://www.evz.ro/multimedia/video/detalii-video/video/europarlamentarul-vadim-tudor-a-facut-scandal-la-evacuarea-sediului-prm.html

Iata un fragment din excelentul comentariu semnat de Dan Tapalaga pe “Hotnews”:

Ce a facut Vadim Tudor marti, umilind politisti, injurand executorul judecatoresc (alta femeie de toata isprava, care s-a comportat uluitor de civilizat sub ploaia de injuraturi si pahare cu apa aruncate in fata) a fost o noua tentativa de ingenunchere a statului de drept. Pentru cum s-a comportat, in orice tara din lume Vadim Tudor era luat pe sus, legat fedeles si dus cu girofar, fie de medici, fie de politisti. La noi, televiziunile l-au rasfatat o zi intreaga cu transmisii in direct, cu temenele si plecaciuni gretoase iar politistii se purtau ca niste elevi scosi la tabla cu lectia nefacuta luati la refec de un diriginte dus cu plutele.

Te astepti ca jurnalistii de talk show de la Antene si Realitatea, asa spalati pe creier cum par tot mai des, sa arate – dupa 20 de ani de la caderea comunismului si patru de la intrarea in UE – mai mult respect pentru valori indiscutabile, cum ar fi, de pilda, dreptul de proprietate. Sa accepte, macar formal, daca n-au internalizat acest lucru, ca proprietatea e sfanta, nu e moft, cum zicea Iliescu in urma cu vreo zece ani. Ca justitia e justitie pentru toti, ca o hotarare definitiva si executorie trebuie respectata, aplicata si nu subminata la televizor, desi nu exista nici un indiciu temeinic de abuz. Pe scurt, ca statul de drept trebuie incurajat sa functioneze, nu obstructionat la tot pasul. In ordonanta presedintiala, hotararile pronuntate sunt executorii, spre deosebire de actiunea de fond, unde nu se poate trece la evacuare decat dupa parcurgerea celor 3 instante. 

Macar un sentiment foarte uman de solidaritate fata de o femeie agresata isteric si injurata ca la usa cortului trebuia sa-i oblige pe jurnalisti la pozitii neechivoce si sa-l evacueze pe Vadim Tudor din spatiul public in cursul zilei de marti, sa-i taie accesul la microfon. Toleranta fata de violarea verbala a executorului judecatoresc, o femeie altfel curajoasa si decenta, n-are justificare.

Insa Realitatea si Antenele l-au recuperat pe Vadim Tudor, ele l-au salvat de la disparitie. Lor, unor jurnalisti tineri din pacate, li se datoreaza in primul rand ca personaje sinistre ca liderul PRM sau Gigi Becali sunt astazi in Parlamentul European, nu in groapa de gunoi a istoriei. Ei, jurnalistii si stapanii lor, sunt marii vinovati. Ei au reanimat monstul politic numit Vadim Tudor. Jurnalistii lor, ai lui Vantu si Voiculescu, inghit la comanda si cu placere broasca raioasa  din simplu motiv ca injura puterea mai obscen ca nimeni altul. Cine altcineva mai are curajul sa prezica, la ore de varf, in direct, ca Basescu va muri rapid de cancer la ficat? Cine il invita constant sa delireze ore in sir la televizor?

Aceleasi televiziuni i-au acordat astazi lui CVT spatii largi, generoase, i-au propagat cu repetitie obsedanta urletele si laturile, ocultand mereu fondul problemei. I-au pus in circulatie toate elucubratiile fara sa exprime minime dubii. Decenta ii obliga la rezerve majore fata de comportamentul sau si sa-l taxeze fara echivoc. 

Vadim Tudor si PRM calca in picioare dreptul de proprietate, legea, agreseaza autoritatea statului, le ia politistilor chipiele de pe cap, calomniaza si insulta, dar televiziunile tin o zi intreaga ticalosia in direct pe ideea ca si acest caz, poate fi, la o adica, dovada abuzurilor si coruptiei din groaznica dictatura basesciana.

In cazul evacuarii lui Vadim Tudor, autoritatile trebuie sa mearga pana la capat iar pentru comportamentul sau de marti va trebui sa raspunda penal. Altfel, va parea victoria unui nebun impotriva democratiei. Evacuarea sa din spatiul public mai dureaza, din pacate. ​

One Response to 6 minute de delir: Urlete, isterie, palmuirea legii

  1. […] link fain: https://tismaneanu.wordpress.com/2011/01/04/6-minute-de-delir-urlete-isterie-palmuirea-legii/ Possibly related posts: (automatically generated)Manipularea PoporuluiSe află diavolul în […]