Despre Monica Lovinescu la Universitatea Maryland

Am tinut azi la Universitatea Maryland o prelegere despre intelectualii critici si disolutia ideocratiilor comuniste. Am vorbit despre doi asemenea intelectuali: scriitorul ceh Ivan Klima, ale carui memorii (“A Crazy Century”) au aparut recent la Grove Press cu o prefata de Madeleine Albright si despre Monica Lovinescu. Am comparat ideile lui Klima din timpul Primaverii de la Praga cu acelea ale ganditoarei romane. Klima a fost, alaturi de Ludvik Vaculik, Eduard Goldstucker, Vacalv Havel, Antonin Liehm, printre cei mai activi suporteri ai democratizarii din Cehoslovacia.

Intelectualii romani, cum scria Monica Lovinescu, au ezitat sa actioneze in aceeasi directie, au ramas “orfani ai curajului” si au platit, in anii care au urmat, pretul pentru acea reticenta. De la Paris, in acel crucial an 1968, Monica Lovinescu a reusit sa ofere reperele esentiale pentru o sincronizare a culturii romanesti cu aceea a unui socialism care nu injoseste omul. Din pacate, cuvintele ei nu au avut ecoul pe care l-ar fi meritat. Pe Ivan Klima l-am cunoscut in 1991 la o conferinta organizata de “Partisan Review”. Supravietuitor al lagarului de la Theresienstadt, a cunoscut nemijlocit experientele infioratoare ale fascismului si comunismului.

Am insistat asupra preocuparii lor comune de a identifica similitudinile dintre totalitarismele acelui dement veac XX, dominat de fantasme, iluzii si inregimentari fanatice. Le-am vorbit studentilor mei despre represaliile urzite de Securitate impotriva Monicai Lovinescu. Le-am povestit despre tragedia mamei Monicai, ucisa in Gulagul romanesc. Am insistat asupra functiei vitale a “Europei Libere”. Le-am spus ca, in acele vremuri de teribila umilire a spiritului, Monica Lovinescu a simbolizat onoarea, curajul si adevarul. 30 de studenti americani au ascultat cu pasiune povestea acestei femei formidabile. Sper din suflet ca si in tara au existat azi profesori care sa le spuna elevilor si studentilor cine a fost Monica Lovinescu si de ce gasim in viata si opera ei motive de a nu dispera chiar si atunci cand cerul este, spre a relua o imagine a lui Octavio Paz, extrem de innourat….
Recomandare:

3 Responses to Despre Monica Lovinescu la Universitatea Maryland

  1. […] pentru comemorarea Monicăi Lovinescu la împlinirea a 90 de ani de la naştere (1923-2013) – în paralel cu Vladimir Tismăneanu în America, la Universitatea Maryland -, dar întâlnirea a fost […]

  2. […] La 19 noiembrie 2013,  Librăria Humanitas de la Cişmigiu anunţase un eveniment pentru comemorarea Monicăi Lovinescu, la 90 de ani de la naştere (n.19 noiembrie 1923-d.20 aprilie 2008). Invitaţi ar fi fost H.-R. Patapievici şi Gabriel Liiceanu. Evenimentul, însă, s-a anulat la acel moment. Cei doi invitaţi s-au întâlnit la sfârşitul lunii, 28 noiembrie 2013, în Argumentul 6, dar nu au dat explicaţii privind amânarea întâlnirii. În SUA, la 19 noiembrie 2013, o astfel de evocare a avut loc la Universitatea Maryland, prin grija lui Vladimir Tismăneanu. […]