Lectie de filosofie morala: Mihai Sora despre problema Raului

Ma bucur sa pot semnala si comenta un alt diamant de gandire oferit de marele filosof Mihai Sora. Este vorba de raspunsul sau, absolut antologic, la intrebarile Luizei Palanciuc legate de marea problema metafizica, morala, teologica si politica a Raului.

Definitia data de Mihai Sora fenomenului pe care il numim Rau (Le Mal, das Bose, Evil) ne invita la reflectii pe seama experientelor cumplite traite in secolul XX. Gandirea lui Mihai Sora se intersecteaza cu aceea a Hannei Arendt in meditatiile acesteia despre Raul radical (Originile totalitarismului) si despre banalitatea Raului (Eichmann la Ierusalim).

Spune Mihai Sora: Orice stirbire a plenitudinii e un Rau.

Se pune atunci intrebarea, tin de regnul Raului fenomenele naturale soldate cu consecinte tragice?  Are dreptate ganditoarea Susan Neiman, directoarea Forumului Einstein din Potsdam, sa includa in in cartea sa despre Rau cutremurul din Lisabona alaturi de Auschwitz (Evil in Modern Thought: An Alternative History of Philosophy, Princeton University Press, 2002) ? Poate fi conceptualizat Raul in afara, in absenta unei teodicei?

Mihai Sora atrage atentia asupra acestui tip de interpretare, dar se delimiteaza de ea.  Evident ceva rau se petrece atunci cand “fulgerul cade peste un trecator in ploaie”. Dar nu este vorba de ceva programat, lipseste elementul-cheie al Raului despotic, exacerbat in experimentele utopic-totalitare: intentionalitatea.

Dl Sora exploreaza in aceste cateva minute un intreg univers etic, anume cel legat de interventia Raului in lume (ori, cu cuvintele lui Leszek Kolakowski, de prezenta Diavolului in Istorie). Filosoful  aminteste pacatul adamic, dar insista pe momentul fratricidului originar si pe parabola Fiului Risipitor. Raul este comis atunci cand resentimentul, invidia, ranchiuna, pun stapanire pe oameni (individual ori colectiv), cand conduita indivizilor este motivata de intrebarea eterna a frustrarii: “De ce el si nu eu?”.

Celor care spun ca nu exista sete de cultura in Romania, le propun aceasta statistica de azi in care interviul filosofului Mihai Sora despre candoare si pseudo-candoare (fals idealism, ipocrizie, fatarnicie, cabotinaj) a intrat in topul WordPress:

Cele mai bune articole de prin WordPress.com (3 octombrie 2009)

Cele mai bune articole de prin WordPress.com

2 Responses to Lectie de filosofie morala: Mihai Sora despre problema Raului

  1. […] Am aflat de el, ca si de precedentul, de aici! […]