Generalul securist Iulian Vlad si cancerul sufletelor: Felicitari, Cristian Ghinea!

Traim oare, la cinci ani de la condamnarea dictaturii comuniste, ora negationismului desantat? Au ajuns fostii magnati ai Securitatii, slugile lui Ceausescu, personaje neindoios abjecte si crapuloase, sa dea certificate de buna purtare si sa ne invete istoria recenta a Romaniei, a Europei de Est si chiar a lumiisub ochii ingaduitori ori de-a dreptul complici ai unor cunoscuti profesori universitari? ? S-a evaporat complet capacitatea noastra de indignare in raport cu crimele impotriva umanitatii? Trece memoria colectiva printr-o perioada de atrofie? Este amnezia contagioasa? 

Exceptional articolul lui Cristian Ghinea aparut pe “Contributors”. Este o palma morala data ultimului sef al Securitatii, fostul general Iulian Vlad care, in loc sa taca spasit, isi permite sa cante osanale fostilor delatori. Mi-a amintit de faimoasa scrisoare trimisa de Adam Michnik, din inchisoare, ministrului  comunist de interne, generalul Kiszczak. Acesta ii propusese lui Michnik sa renunte la lupta sa si sa plece pe Coasta de Azur. Disidentul i-a respins oferta si i-a explicat de ce, fiind un politist comunist, nu-l poate intelege: “Pentru ca eu sunt un om, iar tu esti un porc”. Tot asa cum Plesita si Vlad nu aveau cum sa-i inteleaga pe Paul Goma, pe Dan Petrescu, pe Doina Cornea ori pe Radu Filipescu.

Era in iunie 2008, me pregateam sa plec la Sighet, la Scoala de Vara organizata de Muzeul Memorial. Ma plimbam in Parcul Herastrau, l-am zarit pe o banca pe tortionarul Enoiu (ii stiam bine figura din filmul lui Alexandru Solomon despre “Marele jaf”). M-am gandit ca ar merita sa ma apropii de el si sa-i spun ce cred despre el si camarazii sai de faradelegi. N-am facut-o, o regret si azi. Intre timp, Enoiu a murit, fara remuscari si fara sa fie deranjat de justitie, in pofida repetatelor demersuri ale IICCMER. Iulian Vlad da lectii de “atitudine civica”. Fostul sau sef de cabinet, generalul SRI in rezerva Aurel Rogojan, isi publica infamiile si elucubratiile, inclusiv imundele atacuri impotriva lui H.-R. Patapievici si a altor intelectuali publici, la editura Compania, in “Tricolorul” si in ex-Cotidianul. Mirosul este fetid, multi oameni onorabili considera ca nu merita sa te ocupi de aceste mizerii, ca te injosesti prin simpla lor pomenire. Eu cred ca se inseala. Daca acestor indivizi nu li se da riposta, ei devin si mai impertinenti. Cum sa privesti imperturbabil prezenta lui Iulian Vlad la Cluj, la lansarea masluirilor semnate de fostul sau valet Rogojan si cum sa te intrebi pe ce lume traim si cum sa nu te intrebi pe ce lume traim cand, ecou penibil al acestui exercitiu manipulativ de ultima speta, criticul literar Valentin Protopopescu scrie negru pe alb in revista “Cultura” condusa de Augustin Buzura: “Dintre toate capitolele, m-a interesat sub specia unei anumite urgente cel referitor la biografia lui Vladimir Tismaneanu si a lui Dionis Patapievici, tatal actualului presedinte al ICR, H.-R. Patapievici; de asemenea, si cel despre relatiile dintre grupul de intelectuali paltiniseni si Intelligence Service.” Atractia mocirlei,  La nostalgie de la boue…

Prin urmare, Iulian Vlad nu si-a sfarsit misiunea, este in continuare, la 80 de ani, un combatant zelos in ceea ce el numeste “razboiul nevazut”. Impotriva cui? A aliatilor Romaniei din NATO si UE? A intelectualilor fideli liberalismului civic, antifascist si anticomunist? In favoarea cui lupta generalul Vlad, numit obsecvios de gazdele sale “ministru”? Ministru la care minister, domnilor? La Departamentul Securitatii Statului, o institutie vinovata de uciderea si intemnitarea atator oameni nevinovati, de terorizarea unei intregi tari. “Evenimentul” a avut la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj. Au fost prezenti profesorii Vasile Puscas, fost ministru consilier al Ambasadei Romaniei la Washington, fost ministru PSD al integrarii europene, director al Institutului de Relatii Internationale al Universitatii Babes-Bolyai si Aurel Radosav, directorul BCU din Cluj. Ma intreb ce are de spus profesorul Andrei Marga, rectorul UBB, ce spun cadrele didactice si studentii despre acest eveniment care se situeaza pe linia revizionismului istoric cel mai agresiv, menit sa prezinte regimul lui Ceausescu drept unul patriotic si chiar eroic.

Ce simt oare acesti intelectuali ascultandu-l pe Iulian Vlad elogiind turnatorii, simbolul a ceea ce un istoric francez numea cancerul sufletelor: “Doresc să elogiez contribuţia la fel de preţioasă a combatanţilor indirecţi, cetăţeni demni şi mândri ai acestor locuri, fără ale căror acte patriotice benevole niciun serviciu de informaţii naţionale nu şi-ar fi putut duce la îndeplinire misiunea sa”. Fie-mi ingaduit sa-l citez pe N. Steinhardt: “Eu am oroare de oamenii lipsiti de caracter, de codosi, de delatori, informatori, care sunt cei mai lipsiti de caracter. Am avut mare dezamagire in viata mea, fiind ‘turnat’, tradat de cunoscuti, prieteni. Cea mai sinistra categorie de oameni, adevarati denaturati, monstri, este aceea a turnatorilor de profesie, ciripitorii, informatorii, care nu merita decat dispret, desconsiderare, scuipati. Rau face regimul ca incurajeaza in intreprinderi aceasta oribila categorie de oameni declasati, verosi, cretini in general, lipsiti de bun-simt si de constiinta, mai ales care-si vand rudele, prietenii, cunoscutii. Niciodata un regim politic nu are lunga durata, nu are un fundament solid, daca se sprijina pe delatiune, para, lipsa de caracter, tradare. Trebuie sa se cultive increderea in oameni, nu neincrederea, entuziasmul, nu frica, onoarea, nu dezonoarea.”

Este o minciuna sfruntata ca generalul Vlad (ori fostul sau subordonat, Rogojan) afla acum lucruri “senzationale” despre mine. Incepand din 14 iulie 1983, impotriva mea a fost declansata o actiune a Securitatii in Statele Unite (dosar de actiune informativa sub numele conspirativ “Cain”, Indicativul 0225/F-8). In anul 2006, in timpul activitatii Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, am solicitat CNSAS toate documentele legate de mine. Colegiul CNSAS le-a analizat si a decis in unanimitate ca nu am colaborat in niciun fel cu Securitatea. Dimpotriva, reiese din dosar, am fost tinta permanenta a unor actiuni de calomniere, dezinformare si compromitere. Transmisiunile mele la “Europa Libera”, activitatea in exilul democratic, prezenta publicistica in infleuente ziare si reviste din Vest, erau tot atatea ratiuni pentru a fi “neutralizat”. Aceste actiuni de terorizare a mea si a familiei mele din tara au fost efectuate din initiativa si cu acordul capilor mafiei securiste. Iata un exemplu dintre multe altele. Pe data de 9 august  1983,o nota strict secreta a fost prezentata “tovarasului general lt. N. Plesita”. Nota se incheie cu cuvintele: “Avand in vedere activitatea dusmanoasa desfasurata, Tismaneanu Vladimir va fi lucrat prin actiune informativa individuala, in scopul contracararii actiunilor sale ostile”. (VT)

Mars inapoi / la lada de gunoi!

de Cristian Ghinea

Acum citiva ani, dau nas in nas cu generalul Plesita. Pentru cei care ati deschis televizoarele mai tarziu, Plesita a fost o bruta securista care l-a batut personal pe Paul Goma, care a organizat atentate impotriva Europei Libere. Un criminal. Ba chiar un criminal nesimtit. In perioada de care vorbesc, Plesita era vedeta la OTV, de unde ne dadea lectii de patriotism. El fusese criminal din patriotism si era mandru de asta. Nici un licar de regret, nici o urma de constiinta framantata. O jigodie absoluta, imi pare rau ca folosesc astfel de cuvinte in spatiul public, dar sunt cazuri in care sunt si cuvintele dure bune la ceva. Deci, cum ziceam, ma plimbam pe Dorobanti, chiar la doua zile dupa ce jigodia patrioata se etalase la televizor. Era un batran in baston. Sa-i zic ceva? Sa-i zic ca si eu sunt patriot si nu putem fi amindoi patrioti – pentru ca daca esti criminal nu poti sa fii patriot? Sa-l scuip? Am ramas o secunda pironit. Am trecut mai departe. Hai, lasa-l, mi-am zis! E un mosneag. Nu mai poate face rau. Am trecut mai departe.

Apoi mi-a parut rau. Mosneagul ala revarsa gunoi in capul nostru, al tuturor. Si mai ales, o facea din patriotism. Jigodia chiar credea ca a fost si este patriot. Iar prostovanul de Dan Diaconescu il aproba cu zimbetul lui tamp, in emisiune. Jigodia se simtea bine dand lectii. Nu era nimeni sa-l contrazica. Sa-i zica ca unul care bate un om pentru opinii politice nu poate fi patriot, nici atunci, nici acum, niciodata. Punct. Apoi, Plesita a murit, in 2009. L-am regretat intr-un fel. Nu apucasem sa-i zic nimic, am fost las.

Tocmai vad pe Realitatea TV ca fostul sef al Securitatii, Iulian Vlad, le multumeste informatorilor. ”Doresc să elogiez contributia la fel de pretioasa a combatantilor indirecti, cetateni demni si mandri ai acestor locuri, fara ale caror acte patriotice benevole nici un serviciu de informatii nu si-ar fi putut duce la indeplinire treaba”. Asta spune ultimul sef la Securitatii. Trec de cuvintele de lemn, care arata o minte de retardat cu bufeuri de cultura. Sa vorbim despre continut.

Cateva mirari:

–          Asta mai traieste?

–          De ce nu e in puscarie?

Si cativa nervi:

–          In numele cui multumeste Iulian Vlad?

–          Care combatanti? Au ajuns securistii sa multumeasca tradatorilor care i-au ajutat in lupta cu poporul roman? Termenul in sine de ”combatant” este odios. Securistilor, incetati sa va mai dati ofiteri, incetati sa mai credeti ca ati avut onoare. Ati fost niste calai!

–          Cine v-au fost informatorii? Aia santajati, strinsi cu usa? Ala pe care l-ati amenintat ca il bagati in puscarie pentru un avort si caruia i-ati distrus cariera dupa 15 ani de democratie? Ii multumiti acum, brutelor? Sau altor jigodii care veneau ei spre voi, ca astia doi de care am scris aici?

In fine, nu doream sa mai las alt securist sa dea lectii de patriostism fara sa zic nimic. In numele carei Romanii multumeste informatorilor? Maine poimaine aflu ca a dat si asta coltul si poate are impresia ca era un batran ofiter respectat si ascultat. Nu este cazul.

Iulian Vlad, esti un securist, un criminal, un tradator si un calau al acestui popor. Faptul ca spui asemenea mizerii la 20 de ani dupa ce ati pierdut partida arata ca esti si o jigodie! In numele Romaniei noi, asta care are o miza la Bruxelles la Consiliul European de astazi, iti spun: Mars inapoi la lada de gunoi a istoriei!

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/mars-inapoi-la-lada-de-gunoi/

Comments are closed.