Vor fi pucistii capabili de coabitare?

Romania se afla prinsa in clestele unui paradox: coabitarea pare sa fie in egala masura indispensabila si, cum scrie Dan Tapalaga, imposibila. Aici se afla marea provocare, cum sa se ajunga la normalitate dupa ce s-au scurs peste o suta de zile de buimacitoare anormalitate. Poate ca este cazul sa reamintesc doua fapte esentiale si lesne verificabile: Traian Basescu l-a nominalizat  pe Victor Ponta premier.Victor Ponta, in alianta cu Crin Antonescu si Dan Voiculescu, a organizat un asalt concertat si sistematic impotriva statului de drept. Demiterea lui Traian Basescu era doar unul din obiectivele pucistilor. Unul fundamental, dar nu singurul.

Vor putea cei care au pus la cale lovitura de stat pseudo-legala din 3-6 iulie 2012 sa coabiteze cu cel impotriva caruia au organizat acest atac? Pot ei sa-si controleze patimile, sa renunte la suicidara nesabuinta care pare sa fie conditia lor existentiala si sa aseze interesele tarii mai presus de acelea ale variilor indivizi amenintati de actiunile unei justitii independente? Pot ei intelege ca destinul Romaniei nu se confunda cu acela al lui Voiculescu, Vantu si Fenechiu? Isi poate stapani Victor Ponta propiile pulsiuni irationale, ca sa nu mai vorbesc de orgoliul exploziv al unui personaj, presedintele interimar al ultimelor saptamani, furiosul demagog El Crin, care pare invite fara oprire un consult psihiatric?

Se pot sustrage ei imbratisarii perverse cu un fost securist pentru care democratia romaneasca este o perpetua palma primita pe propriul obraz (desi, ma grabesc sa adaug, asemenea personaje nu au obraz)? Pot scapa ei de tutela inveteratului bolsevic Ion Iliescu? Se pot emancipa, pot actiona, in fine, cu acea maturitate fara de care actul de guvernare devine o penibila parodie, o injositoare mascarada? Pot ei deschide un dictionar spre a citi o definitie a conceptului de responsabilitate? Pot intelege, macar acum, cand au transformat Romania in oaia neagra a Uniunii Europene, ca lumea democratica nu va marsa la turpitudinile lor?  Ca scamatoriile lexicale nu tin locul logicii? Ca fiecare fapta are o rasplata? Ca faradelegea sa plateste?

Pledez pentru coabitare, dar nu sunt nici orb si nici amnezic. Stiu precis ca nu sunt singurul care gandeste astfel. Acesti oameni, indemnati de un hubris colosal, au distrus lucruri create vreme de decenii. Cine si ce-i va fi posedat in aceste luni de cosmar national? Mai presus de orice, au subminat credibilitatea Romaniei ca stat democratic. E timpul sa-si ia o pauza de respiratie si sa reflecteze, macar acum, la ce-au comis. Nu le cere nimeni sa se caiasca public, desi un asemenea gest ar fi, chiar pentru ei, un exercitiu terapeutic. Li se cere doar putin bun simt. Acest minim bun simt poate salva Romania si ii poate salva chiar si pe ei.

Recomand un excelent editorial de Grigore Cartianu aparut in “Adevarul”. Iata mai jos un lung fragment:

PDL, prin vocea preşedintelui Vasile Blaga, a dat un semnal pozitiv: „Este momentul ca forţele politice să coopereze, e timpul ca războiul politic să înceteze şi să reintrăm într-o logică de normalitate politică”.

Din tabăra puciştilor vin însă jigniri şi ameninţări. Marii responsabili ai derapajului antidemocratic din această vară, Crin Antonescu şi Victor Ponta, aruncă vorbe grele şi bezmetice, părând grav afectaţi de situaţia caraghioasă în care singuri s-au pus.

Crin Antonescu (21 august 2012): „Pentru noi, Traian Băsescu este un preşedinte ilegitim, pe care politic nu îl recunoaştem”; „Nu putem să punem problema copabitării”; „PNL, USL, eu, Victor Ponta (…) vom lupta până la capăt şi vom elibera ţara de Băsescu”; „Să-l ia în Germania doamna Merkel – Germania este o ţară mare, prosper -, să-i dea o bucăţică de pământ acolo lui Băsescu şi PDL-ului, să se joace acolo de-a Băsescu. În România, nu!” (dl Crin nu putea s-o ierte pe Angela cea rea); „(…) ţara în care oameni precum cei din Curtea Constituţională să încalce legile şi să-şi încalce propriile hotărâri” (huo, Curteo!); „Povestea cu economia afectată de suspendarea lui Băsescu nu o înghiţim. Nu mă interesează nici măcar comentariile lui Mugur Isărescu!” (prea a crescut în sondaje acest Isărescu…); „Aştept Parchetul-partid să mă aresteze pe mine şi pe toţi cei care suntem în slujba acestor oameni” (vai, vai…); „Nu mă retrag din politică, pentru că Băsescu a fost demis pe fond” (oricum nu l-a crezut nimeni).

Şi vine instigarea la manifestări de forţă, anarhice: „Este nevoie, în acest moment, de presiune publică asupra lui Traian Băsescu, pentru a demisiona!”; „Apelul nostru către oameni: «Dragi români care vedeţi azi votul vostru batjocorit, manifestaţi-vă şi apăraţi-vă puterea de cetăţeni! Respectaţi legea şi Constituţia, dar făceţi-vă simţită prezenţa! Toţi cetăţenii curajoşi trebuie să continue lupta!»”.

Să ne amintim: vineri, 17 august, Crin Antonescu – această Mama Omida a liberalismului românesc – era ferm: „Şansele lui Traian Băsescu de a reveni la Cotroceni sunt infime”. Infime, infime, dar nici chiar aşa!

Şi acum, Victor Ponta (21 august 2012): „Nu coabitez cu chelnerii. Chelnerii doar aduc ceea ce li se cere. Ce rost are să discut cu chelnerul Blaga? Sau cu chelnerul Ungureanu?”; „Să construim pentru România un viitor fără Traian Băsescu!”; „După decizia de azi s-a dovedit că nu suntem la Putere, suntem doar la guvernare”; „Declaraţiile iresponsabile ale lui Traian Băsescu împotriva României, calomniile şi mizeriile împotriva României – evident că au afectat şi imaginea României, şi poziţia pe pieţele financiare” (din ciclul „Adevărurile lui Pinocchio”); „Nu s-a dorit niciun moment a se afla câţi români sunt în acest moment, nu aceasta a fost preocuparea Curţii Constituţionale. Preocuparea Curţii a fost de a mai convinge o doamnă judecător să intre în jocurile lui Băsescu” (din ciclul „Noi nu comentăm deciziile Curţii Constituţionale).

Merită consemnate câteva calificative date deciziei de marţi a Curţii Constituţionale: „nedreaptă”, hotărâtă de „nişte politruci” (Crin Antonescu); „ilegală, nedreaptă, adoptată împotriva regulilor democratice, împotriva legilor acestei ţări” (Victor Ponta); „antinaţională” (Puiu Haşotti); „lovitură de stat dată prin Curtea Constituţională” (Dan Voiculescu, prin vocea slugii sale devotate Dan Constantin). Ion Iliescu o dă cu manta: „Includerea în cvorum a românilor cu domiciliul în alte state este aberantă, necinstită şi nelegală”.

http://www.adevarul.ro/grigore_cartianu/Puciul_a_esuat-pucistii_continua_7_760193976.html

Comments are closed.