Soarta ICR sub Andrei Marga: Sindromul PSM?

Numirea filosofului ardelean (cum ii place sa-si spuna), fostul informator, dar nu colaborator al Securitatii (dixit Colegiul CNSAS)  Andrei Marga a fost una victoriile simbolice si institutionale ale USL. Ori asa au crezut initial artizanii inscaunarii sale, incantati ca pot exorciza “duhurile” moderniste ale epocii Patapievici. Cu un orizont estetic comparabil cu acela al unui Ion Dodu Balan (ori mai rau), Marga a codificat o strategie de un anacronism penibil. Compromis prin gafe proverbiale in fruntea Ministerului de Externe, putinofilul declarat a ajuns sa taie si sa spanzure la ICR. A fost recompensat pentru serviciile aduse “Cauzei”, desi este de banuit ca in conducerea USL devenise limpede ca omul are o problema (ori mai multe) de conectare cu realitatea. Nu stiu ce s-a intamplat in ultimii ani cu acest intelectual, poate ca este vorba de ceea ce am numit sindromul PSM (prematura senilitate maligna). Dar cum de nu-l trag de maneca colegii sai de echipa, domnii Simon, Garbea, Hoandra si Milca? Sa fie sindromul contagios?

Banc sau nu, se spune ca l-a numit ca director al ICR Paris pe criticul iesean Al. Dobrescu crezand ca este vorba de Al. Calinescu. S-a asociat cu Stelian Tanase in scurgerea publica a unor informatii personale legate de persoane care ii displac (intre care Mircea Cartarescu si subsemnatul). Cand s-a dovedit dincolo de orice indoiala rationala ca a mintit fara jena in privinta legaturilor din trecut cu Securitatea, a aruncat vorbe grele imptriva “tismanenilor si paladenilor” (probabil ca se referea la cunoscuta jurnalista Rodica Palade). Mai nou, aflu ca se petrec lucruri la marginea legalitatii sub obladuirea lui Marga. Ma refer la numiri, concursuri etc Este rasplatita, se pare, o clientela personala in deplin dispret pentru reguli, norme si proceduri. Oare va organiza dl Rares Bogdan, vechiul protejat al lui Octavian Hoandra, la randul sau unul dintre favoritii lui Marga, o executie publica pe “Realitatea TV” de genul mizerabilei emisiuni “Escrocheriile lui Tismaneanu”? Ori domnia sa prospera doar in spatiul calomniei? Va trimite oare premierul Ponta Corpul sau de Control la ICR sa vada ce invarte acolo dl Marga? Public mai jos un scurt fragment din editorialul “Militiei Spirituale” precum si linkul la textul complet:

„Este firesc ca la încheierea unui an să se facă un bilanţ și să se pregătească viitorul”, spune Andrei Marga pe site-ul ICR, cu un rânjet prevestitor de epidemii necunoscute. Concursul organizat de prăvălia dumnealui culturală pentru ocuparea unor posturi de referenți și directori adjuncți în străinătate a fost, la propriu, o mascaradă demnă de filmele propagandistului abia stins (dar jelit cu patos oficial și național).

Facts – partea I:

  • Candidații depun onest dosarele, dau bani din buzunarul propriu pentru acte, legalizări, caziere (etc.), fac una bucată proiect cultural beton cu buget și tot dichisul. Aplică!Prin 19-20 decembrie, candidații recepționează e-mail-uri banale de confirmare a primirii și li se dau numere de concurs.
  • Pe site-ul ICR este anunțată data desfășurării concursului, respectiv proba a II-a: interviurile! [Între 7 – 11 ianuarie 2013].
  • Candidații pleacă liniștiți în vacanțe, își scriu pe șervețele rezoluțiile de Anul Nou și așteaptă cuminți să fie anunțați: fie că nu au ajuns în etapa de interviuri, fie că după 7 ianuarie vor fi programați pentru acest tip de rutină.
  • Surpriză: Vineri – 4 ianuarie a.c. – apare pe site-ul ICR lista completă a câștigătorilor!
  • Bun, bun, felicitări domnilor și domnițelor norocoși, dar de unde ați apărut? După ce set de reguli ați jucat? Ați stat cumva pe Skype la trecerea dintre ani, supuși tirului de întrebări al bravilor ICR-iști bucureșteni? Ați reușit? N-ați reușit? Oare chiar ați aflat că ați fost numiți? Poate nici nu v-ați manifestat intenția de a lucra în aceste posturi… întrebări cât se poate legitime pe un fond cât se poate de obscur…
  • Interpelat în legătură cu subiectul, Andrei Marga spune senin pe Realitatea TV (5 ianuarie a.c.: www.realitatea.net/andrei-marga-si-icr-acuzati-ca-aranjeaza-concursurile-pentru-posturile-in-strainatate_1084900.html) că respectivul concurs „s-a desfășurat conform regulilor, nu e niciun mister”. Alo, domnul Marga! Dumneavoastră ați stabilit regulile și le-ați lăsat la vedere pe site-ul ICR (există print screen-uri de vă gândiți cumva să igienizați locul), ce anume nu înțelegeți? Mister e poate doar acest Alzheimer instituțional…

http://www.militiaspirituala.ro/detalii.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=386&cHash=da656052c7e9eb70aee960b2a54911e6

Comments are closed.