Intrebari, nedumeriri si temeri: Nu pot sa nu constat…

Motto: “S-a creat o mitologie falsă în legătură cu el. A avut, fără îndoială, limite, dar n-a fost un personaj atât de sinistru pe cât s-a spus şi se spune. O să rămâneţi poate surprins, dar ierarhii bisericii din Moldova i-au trimis scrisori de susţinere în timpul detenţiei. Şi ştiţi de ce? Pentru c-a sprijinit biserica atunci când s-a aflat în funcţie.”–Ioan Toma despre Emil Bobu

Imi amintesc cum, in perioada Ceausescu, tematica “obsedantului deceniu” era folosita pentru confectionarea mitului Conducatorului ca luptator pentru dreptate. Cum se scria masiv, cu voie (ori poate cu ordin) de la Sectie si de la politie, despre ororile primei etape a comunismului din Romania spre a se accentua “binefacerile” celei de-a doua, pasamite patriotica. Cum Pauker si Luca erau straini de neam, iar Dej si Ceausescu erau romani pur-sange. Primul trebuise sa se conformeze, dar, de indata ce-a putut, a carmit si a devenit campionul valorilor nationale. Al doilea a fost de mic copil un iubitor al gliei stramosesti. Aflam acum ca era un workaholic , iar Emil Bobu, oligofrenul din fruntea cadrelor, mana dreapta a Elenei Ceausescu, fost ministru de interne ceuasist, era un activist cucernic, un sustinator al Bisericii Ortodoxe:

http://adevarul.ro/cultura/istorie/ioan-toma-n-am-vazut-conducerea-tarii-munceasca-mai-decat-ceausescu-1_51fa0528c7b855ff5693a710/index.html

Cred ca discutia publica despre tortionarii aflati in libertate este binevenita. Dar, in egala masura, nu pot sa nu constat (si nu sunt singurul) ca demersul salutar al IICCMER a fost declansat, in compania ziarului Gandul”, imediat dupa interviurile generalului Pacepa si al fostului director al CIA, dl R. James Woolsey, la B1TV (plus difuzarea filmului “Disinformation”).

Nu pot sa nu constat ca dl Andrei Muraru nu pomeneste de actiunile anterioare ale IICCMER, inclusiv cele legate de cazul tortionarului Gh. Enoiu. Nu pot sa nu constat ca acelasi domn Andrei Muraru,presedintele executiv al IICCMER, institutie a statului roman aflata in subordinea directa a premierului Victor Ponta, prezent in emisiunea de la B1TV realizata de jurnalistul Andrei Badin, nu s-a delimitat in scris si transant de alegatiile anti-Pacepa ale unuia din colaboratorii sai apropiati, dl Liviu Tofan.

http://ro.stiri.yahoo.com/dezbatere-fost-director-adjunct-la-europa-liber%C4%83-ne-182433658.html

Nu pot sa nu constat tacerea asurzitoare a IICCMER in raport cu actuala ofensiva de reabilitare a Securitatii lui Ceausescu drept “institutie patriotica”. Pretuiesc, cum am mai spus-o, activitatea cercetatorilor de la IICCMER, dar mi-e teama ca buna lor credinta poate fi utilizata de actuala conducere si amicii ei politici in scopuri nu tocmai stiintifice si nu tocmai morale. Iata ce scrie jurnalista timisoreana Melania Cincea:

http://www.revista22.ro/plngere-penala-pentru-un-tortionar-de-ce-acum-29550.html

Despre posibile conotatii, implicatii si motivatii, un articol atent documentat:

http://inliniedreapta.net/insemnare/dezamorsarea-bombei-pacepa-si-aparenta-vanatoare-de-tortionari/

Nu pot sa nu constat ca Visinescu fusese contactat si intervievat acum circa o luna de Associated Press:

In an interview with The Associated Press last month, Visinescu said officials who sentenced prisoners were responsible for the system and its abuses. Visinescu claimed he showed acts of humanity such as adding water to an over-salted dish of polenta to make it more edible.

http://www.washingtonpost.com/world/europe/romanian-officials-say-communist-prison-commander-caused-deaths-of-6-political-prisoners/2013/07/30/dcfce7de-f909-11e2-a954-358d90d5d72d_story.html

http://semanticu.wordpress.com/2013/08/01/operatiunea-tortionarii-comunisti/

Am citit un text interesant, menit sa te puna pe ganduri. As spune doar ca nu Dumitru Lacatusu, ci Andrei Muraru este cel care conduce actiunea (sau operatiunea):

http://semanticu.wordpress.com/2013/08/01/operatiunea-tortionarii-comunisti/