Multumesc pentru solidaritate

Cand Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat tara sa natala, in 1979, a facut un apel la solidaritate.  I-a indemnat pe polonezi sa nu le fie teama, sa creada in splendoarea adevarului.  Cine si-ar fi putut inchipui pe atunci ca va sosi ziua in care Duma va recunoaste rolul decisiv al lui Stalin in carnagiul de la Katyn?  Cine ar fi crezut ca peste doar un deceniu Blocul Sovietic se va prabusi? 

Azi am discutat la curs despre Solidaritatea, deci despre miscarea sociala independenta, veritabila clasa civica nationala in sensul weberian,  nascuta  in Polonia in vara anului 1980, interzisa de generalul Wojciech Jaruzelski in decembrie 1981, prin proclamarea Legii Martiale.  O studenta a prezentat cartea lui Jan T. Gross Neighbors, despre masacrul populatiei evreiesti din 1941 din satul Jedwabne (volumul a aparut in romaneste la Polirom, i-am scris prefata).  Istoricul Jan  Gross, profesor la Universitatea Princeton, a fost si este inca tinta unor atacuri denigratoare de o inimaginabila intensitate din partea celor ce se cred indrituiti sa apere “chipul imaculat al natiunii poloneze” .  Confruntarea onesta cu trecutul ramane o problema spinoasa in societatile post-comuniste.  Din pacate, si la noi situatia nu este diferita.  Atunci cand rostesti adevarul (factual demonstrabil) despre dictatorul Antonescu urmeaza mizerii incredibile pe diverse forumuri.  La fel, atunci cind spui lucruri de bun-simt, lesne verificabile, despre poetul oficial al dictaturii ceausiste, esti acuzat de crima de lez-Paunescu. Timp in care osanalelor simbolice le urmeaza cat se poate de concrete busturi memoriale, inaltate cu o stupefianta celeritate, de parca ar fi fost pregatite de ani de zile. Ori poate au fost …

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bustul-lui-adrian-paunescu-dezvelit-la-alba-iulia-914195.html

Credeam ca macar in apropierea sarbatorilor mesajele urii in ceea ce ma priveste se vor rari. M-am inselat. Iata ca azi (30 noiembrie) am primit o noua “scrisoare” avand pe spate stampila “Romania Mare Newspaper”, expediata din Bucuresti, Air Mail, pe 23 noiembrie.  A ajuns rapid acest nou mesaj menit sa ma intimideze.  Am citit pe unele forumuri speculatii naucitoare ca de fapt inventez aceste lucruri, ori ca fac din tantar armasar. Am citit ca si alti intelectuali primesc asemenea mesaje. Imi exprim deplina solidaritate cu oricine este victima unor asemenea abjecte campanii de terorizare.  In raport cu aceste scandaloase miselii este necesara indignarea comuna, fara reticente si fara ambiguitati. 

Am primit astazi un link la un articol aparut in ziarul Obiectiv/Vocea Brailei sub semnatura scriitorului Cristian Robu-Corcan.  Ii multumesc pe aceasta cale pentru solidaritate si pentru cuvintele generoase din articol. La fel cum le multumesc lui Sorin Iliesiu, lui Mircea Mihaies si multor altora care mi-au scris si/sau au protestat public impotriva infamiilor.

Textul a aparut si pe blogul autorului pe care il recomand aici. Insist asupra a ceea ce-am mai scris: nu-mi vine sa cred ca autorii acestor marsavii sunt cei indicati pe plicuri. Cred insa ca este vorba de o persoana sau mai degraba de persoane carora le repugna condamnarea dictaturii comuniste de pe pozitiile societatii deschise, ale liberalismului civic.

 http://www.obiectivbr.ro/editorial/50476-vladimir-tismaneanu-vs-ura-si-dezumanizarea.html

http://cristianrobucorcan.wordpress.com/

One Response to Multumesc pentru solidaritate

  1. […] Vladimir Tismăneanu în cadrul articolului Mulțumesc pentru solidaritate […]