Chipurile infamiei (II): Mirela Corlatan despre amenintarile grobiene ale lui “Robert” Romosan

01 august 2009

Romosan catre mine: “Va asigur ca va scot din presa”

In 2006, in toiul scandalului mediatic declansat de deconspirarea Monei Musca drept colaboratoare a Securitatii, un domn pe la 50 de ani combatea vehement pe ecrane impotriva ei. Nu multi vor fi auzit de Petru Romosan poate, insa in mediile literare si artistice el se bucura de notorietatea pe care i-o aduce, pe de o parte, Editura Compania, pe care o detine impreuna cu sotia sa Adina Keneres, iar, pe de alta parte, fuga sa din tara, in 1988, si, intorcindu-ne si mai mult in trecut, relatia apropiata, in anii ’70, cu Ion Negoitescu.

Intimplarea face ca eu sa fi aflat informatia despre colaborarea cu Securitatea a lui Petru Romosan cu foarte putin timp inainte de aparitia sa la televizor in calitate de lup moralist. Voiam sa scriu un articol si, in mod firesc, l-am sunat sa-i iau un interviu. In pofida informatiilor de la CNSAS privind mizeria din dosarul sau, nu intuiam ca un personaj titrat, cu mari pretentii intelectuale, poate avea un limbaj atit de necivilizat.

In urma discutiei cu el am o inregistrare de 27 de minute, care nu e un interviu propriu-zis, ci mai mult o insiruire de jigniri si amenintari la adresa mea. Cea mai ciudata este aceea ca ma va “scoate din presa”. Nu m-am grabit sa scriu atunci un articol, desi informatiile imi permiteau. Am vrut ca in acest caz sa am documentele propriu-zise si, cel mai important, o decizie a CNSAS.

Am asteptat, e drept, mai bine de doi ani raspunsul de la CNSAS, insa el a confirmat cele stiute de mine si a adus chiar elemente in plus, privind turnatoriile despre Horia Bernea si Paul Gherasim, ale caror ateliere de creatie Romosan le frecventa cu asiduitate in a doua jumatate a anilor ’80.

In urma cu doua saptamini l-am sunat pentru a doua oara pe Petru Romosan. Primise si el decizia CNSAS, ce a fost trimisa la Curtea de Apel, si care arata ca a fost colaboratorul Securitatii cu numele de cod “Robert”. Nu a mai negat ca data trecuta colaborarea, agatindu-se doar de categoria in care l-a incadrat CNSAS pentru verificare: cea de analist politic. A proferat din nou o serie lunga de injurii, intre care favorita i-a fost de data aceasta cea de “securista imputita”.

Impreuna cu Liviu Avram, redactor-sef adjunct si seful meu direct, am decis sa nu publicam injuraturile lui Romosan si despre ele doar sa fac vorbire intr-un material de opinie ulterior. Articolul in sine a fost publicat ieri deschidere pe site-ul Cotidianul, insa la doar o ora a fost scos de pe site la dispozitia lui Cornel Nistorescu, cel care conduce de astazi ziarul, fara sa mi se comunice de ce. Materialul a supravietuit insa prin grija mai multor bloggeri si a fost preluat si pe site-ul catavencu.ro, unde -se vede- Romosan nu are ingeri pazitori.

Data fiind intorsatura urita pe care a luat-o publicarea povestii lui Petru Romosan, m-am decis sa arat citeva mostre de limbaj de intelectual. Redau doar cele care ma vizeaza pe mine si alti colegi din trust, in special pe Ioan T.Morar, fata de care acesta pare sa fi facut o adevarata obsesie. Intr-o postare ulterioara (din ratiuni de spatiu si fluenta) o sa va arat si cit de vehement a negat informatiile confirmate acum de CNSAS.

PS Pe blogul Mirelei Corlatan puteti avea acces direct la rabufnirile injurioase ale lui Petru “Robert” Romosan.
http://dilemediatice.blogspot.com/2009/08/romosan-catre-mine-va-asigur-ca-va-scot.html

Concluzii provizorii:  Asadar, sa rezumam–Cotidianul (evident, inainte de venirea lui Cornel Nistorescu la carma) este un ziat de “cacat” ( o spune unul dintre prietenii apropiati ai lui Nistorescu care, banuim, se va ocupa de “demerdizarea” ziarului!); Mirela Corlatan, pentru ca este un jurnalist de investigatie care-si respecta profesiunea devina “o mica turnatoare”; Andrei Plesu si Mircea Dinescu au fost “agenti de influenta”; cat despre Ioan T. Morar nici nu mai e nevoie sa spun cu cate insulte este “gratulat”. Pestilentiul lexical al lui Petru Romosan isi iese din albie.  Dl Romosan a publicat un milion de carti, proclama el ritos, joaca in “liga seniori”. Eu cred ca daca dl Romosan nu stia ca urmeaza acest scandal nu ar fi ezitat sa publice o anumita carte menita sa “demoleze” Raportul Final. Dar sigur a prevazut acest lucru si a pasat mingea in alt teren.  Once again, a servit cauza…  In final, ne ameninta cu pumnii (ori cine stie ce intrumente contondente) pe toti cei care care nu intelegem sa tacem. Departe de a se cai, incapabil de a se rusina, Petru Romosan, asemeni lui Gabriel Gafita, se rasteste, se ratoieste si reactioneaza ca un pugilist de mahala incoltit. Arata ghiulul precum baietii din Floreasca acum vreo patru decenii.  Precum Vadim Tudor in decembrie 2006.  Rafinatul galerist parizian, editorul calofil, seraficul, etericul poet de-odinioara,  devine subit un mardeias asudat gata sa scoata sisul.

Pe blogul Mirelei Corlatan (2 august), acest mesaj din partea dlui Dorin Tudoran:

Nu stiu ce inteleg dna Mirela Corlatan si dl Petru Romosan prin cazul Ion Negoitescu. Daca este, cumva, vorba despre episodul in care dl Ion Negoitescu a fost retinut si santajat de organele de Securitate pe baza unei declaratii (ori a mai multor declaratii), dl Romosan minte cand afirma ca as fi jucat vreun rol in tristul episod. Deocamdata atat, cu speranta ca dl Petru Romosan nu-mi va amesteca numele si altadata in eforturile pe care le face de a raspunde la intrebari referitoare la propriu-i trecut. Nu este nici onest sa o faca, nici prudent.
 

Dorin Tudoran, Washington, 2 august 2009″ 

4 Responses to Chipurile infamiei (II): Mirela Corlatan despre amenintarile grobiene ale lui “Robert” Romosan

  1. […] de solidaritate cu I.T.Morar si Mirela Corlatan. Pur si simplu. Cred ca o demisie Nistorescu ar fi un gest […]

  2. […] Chipurile infamiei (II): Mirela Corlatan despre amenintarile grobiene ale lui “Robert” … 01 august 2009 Romosan catre mine: “Va asigur ca va scot din presa” In 2006, in toiul scandalului mediatic […] […]

  3. […] că posibilitatea instaurării dialogului în redacţie e cvasinulă, iar “amînarea” cazului romoşan e un alt soi de minciună cinică, dar direcţia propusă de amicul lui vîntu e una clară şi […]

  4. […] de solidaritate cu I.T.Morar si Mirela Corlatan. Pur si simplu. Cred ca o demisie Nistorescu ar fi un gest […]