Sacrificiu si neuitare: Episcopul-martir Szilard Bogdanffy va fi beatificat

Pe 30 octombrie va avea loc la Oradea ceremonia beatificarii  episcopului catolic Szilard Bogdanffy, martir al comunismului mort in inchisoarea Aiud, salvator de evrei in timpul razboiului, acuzat de “spionaj” de regimul comunist cu care a refuzat categoric sa colaboreze. A fost anchetat, intre altii, de catre sinistrul colonel Ludovic Czeller (nascut in 1896, s-a sinucis in iunie 1952). Pentru biografia lui Czeller, v. Mihai Burcea, Marius Stan, Mihail Bumbes, Dictionarul ofiterilor si angajatilor civili ai Directiei Generale a Penitenciarelor. Aparatul central (Polirom,2009, pp. 180-184).  Episcopul Bogdanffy a fost arestat in 1949 ca urmare a refuzului de a participa la infiintarea de catre regimul teofob unui simulacru de biserica catolica fara legaturi cu Vaticanul. A murit in octombrie 1953 la inchisoarea Aiud. Fostul elev al Liceului Piarist din Timisoara, episcopul romano-catolic de Oradea  avea numai 42 de ani.  A ramas in amintirea celor care l-au cunoscut in temnita drept un om senin, demn, bland si generos.

Suferintele si sfarsitul tragic al acestui preot maghiar fac parte, asemeni celor prin care au trecut un Sandu Tudor, un Vladimir Ghika si un Richard Wurmbrand, un Iuliu Maniu si un Dinu Bratianu, din calvarul concentrationar al Romaniei comunizate. A fost un adversar al totalitarismului fascist si comunist. Aceasta beatificare, ultimul pas catre canonizare, este menita sa consfinteasca o jertfa facuta in numele libertatii umane, curajul de a refuza pactul cu fortele malefice care pusesera stapanire pe Europa de Rasarit si Centrala. Promulgarea decretului de beatificare a a fost aprobata de Papa Benedict al XVI-lea in luna martie 2010.  Tot atunci, suveranul pontif a aprobat si alte decrete de beatificare, intre care cel pentru preotul catolic german Gerhard Hirschfelder, mort in 1942 in lagarul de concentrare nazist Dachau. Episcopul Szilard Bogdánffy este primul martir pentru credință al Bisericii Catolice din România, din perioada terorii comuniste, care va fi ridicat la cinstea altarelor. Ziua de 3 octombrie din calendarul romano-catolic va deveni a sa.

Pentru detalii despre cutremuratoarea biografie a episcopului Szilard Bogdanffy, exemplara prin curaj moral, iata un link:

http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/episcopul-spion-90359.html

Comments are closed.