Pagini regasite: acad. Dinu C. Giurescu despre prof. Vladimir Tismaneanu

In prefata intitulata “In dialog cu istoria” a volumului Marele soc din finalul unui secol scurt. Ion Iliescu in dialog cu Vladimir Tismaneanu (Edit. Enciclopedica, 2004, p. 10) academicianul Dinu C. Giurescu avea urmatoarele cuvinte de apreciere la adresa mea: “Vladimir Tismaneanu, competent si nuantat analist al regimului comunist, dar si al anilor de dupa 1989; lucrarile si estimarile sale fac autoritate in Statele Unite ale Americii, nu mai putin in Romania. Nu ramane indiferent la starile de lucruri din Romania care, de altfel, este si tara lui, sau cel putin a fost”.

Sunt aceste cuvinte la care poate nu ar strica sa mediteze vreun intempestiv-polemic colaborator de ultima ora al celui care l-a infruntat pe Ceausescu in clipa demolarii monumentelor istorice. Mai amintesc ca profesorul Giurescu m-a propus pentru Premiul “Dimitrie Onciul” al Fundatiei “Magazin Istoric” pe care l-am primit in 1999. Tot in 1999 acad. Dinu Giurescu a vorbit la Ambasada SUA, alaturi de H.-R. Patapievici, Mircea Mihaies, Silviu Lupescu si ambasadorul James C. Rosapepe, la lansarea cartii Fantasmele salvarii (Polirom, 1999). Informatii pe acest subiect pot fi regasite in revista 22, pagini de prezentare a evenimentului realizate de Cristian Vasile (pe atunci redactor al publicatiei si viitor doctorand al distinsului istoric). In februarie 2004, la Centrul Cultural Roman din New York, profesorul Giurescu a facut o elogioasa prezentare a cartii mele Stalinism for All Seasons (University of California Press, 2003, trad. rom. Polirom, 2005). Cand o persoana prezenta la lansare s-a dedat la un atac, vai atit de asemanator cu cel al actualului colaborator (asistent), profesorul Giurescu l-a pus la punct cum se cuvine. Ma intreb daca dl. Giurescu este la curent cu utilizarea literelor chirilice (cu erori!)  in transcrierea numelui meu fictiv (nu m-am numit niciodata Tisminetki) pe blogul acestui latter-day disciple. Mai lipseste ca acest colaborator sa ajunga si la insinuari legate de originea mea etnica.  La urma urmelor, asemenea derapaje intra sub incidenta legilor impotriva rasismului si ale celor care sanctioneaza calomnia.

Promit sa mentin vie aceasta rubrica Pagini regasite. Daca nu din alt motiv, macar pentru a ne mentine un tonus agreabil. A bon entendeur, salut!

Comments are closed.